ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΧΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΧΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ


η πρώτη μελοποίηση πάνω σε ποίημα του Νίκου Καββαδία δεν είναι από τον Θάνο Μικρούτσικο. Ούτε από τη Μαρίζα Κωχ, ούτε από το Γιάννη Σπανό το 1975. Η πρώτη δισκογραφημένη μελοποίηση πάνω σε ποίημα του Καββαδία είναι από τον Πάνο Σαββόπουλο* στο δίσκο "Επεισόδιο", που κυκλοφόρησε το 1971 (το ακούτε παρακάτω). Το ποίημα που μελοποιήθηκε ήταν η "Αρμίδα" (περιέχεται στην ποιητική συλλογή Πούσι, εκδόσεις Καραβίας, 1947) που είναι αφιερωμένο από τον ποιητή, στον Κώστα Βάρναλη. 

Εξαιτίας της χουντικής λογοκρισίας, στους στίχους, το "χασίς" έγινε "κρασί" και το "καπνίσει" άλλαξε σε "κοπανήσει". Αρχικά, η λογοκρισία έκοψε το απόσπασμα αυτό εντελώς κι έτσι έγινε η σχετική προσαρμογή για να κυκλοφορήσει. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν ο ίδιος ο ποιητής άκουσε αυτή τη μελοποίηση. Μάλλον δεν την άκουσε ποτέ σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημιουργού του τραγουδιού. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ποιητής άκουσε με ενδιαφέρον ερασιτεχνικές μελοποιήσεις ποιημάτων του από φοιτητές της Φιλοσοφικής, το 1973, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι ήταν πολύ συγκινημένος. Για την ιστορία, οι τότε φοιτητές έστειλαν σε δισκογραφική τα τραγούδια εκείνα και απορρίφθηκαν, καθώς ο Καββαδίας θεωρήθηκε... ''τελειωμένη υπόθεση''. 

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης για να του κάνει πλάκα έπαιξε στην κιθάρα κάποια ποιήματά του σε ρυθμούς άλλων τραγουδιών. Ο Καββαδίας δεν το θεώρησε τόσο αστείο και θύμωσε... Ο Φίλιππος Φιλίππου γράφει σχετικά: "ο Αναγνωστάκης με την κιθάρα τραγούδησε τα ποιήματα του πρώτου «Σταυρός του Νότου» και «Cambay’s Water» από τη συλλογή Πούσι. Ο Αναγνωστάκης τραγούδησε πάνω σε ρεμπέτικους σκοπούς, συγκεκριμένα πάνω σ’ ένα τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη. Η παρέα το χάρηκε πολύ, αλλά ο Καββαδίας μάλλον στενοχωρήθηκε, ακούγοντας τον φίλο του να τραγουδάει. Τον παρατηρούσε με συγκαλυμμένη πίκρα. Ψέλλισε μερικές λέξεις διαμαρτυρίας και σχεδόν έψεξε τον Αναγνωστάκη γι’ αυτό που έκανε: ήταν νεότερός του. Ως λάτρης της κλασικής μουσικής και της όπερας, δυσανασχέτησε για το τόλμημά του, το θεώρησε προσβολή, εμπαιγμό στην ποιητική τέχνη του. Στο τέλος, είπε στον «βέβηλο τραγουδιστή» Αναγνωστάκη μια φράση εν είδει παραπόνου: «Η ειρωνεία είναι το όπλο των αδυνάτων». Νόμιζε πως ο νεαρός γιατρός τον κορόιδευε, πως ειρωνευόταν τους στίχους του."

Παρόλα αυτά είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες μελοποίησης. Γνωρίζουμε ότι ο συνθέτης και πιανίστας Χρήστος Πήττας είχε έτοιμο έναν ολόκληρο δίσκο με μελοποιημένα ποιήματα του Μαραμπού ηχογραφημένο στο Λονδίνο το 1972, που τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ, ενώ και ο συνθέτης Λουκάς Θάνος είχε μελοποιήσει Νίκο Καββαδία το 1973 χωρίς ποτέ να συμπεριλάβει τις μελοποιήσεις σε κάποιο δίσκο. 

Φέτος, συμπληρώνονται 42 χρόνια από το θάνατο του ποιητή (10/2/1975) * 

* Ο Πάνος Σαββόπουλος αποτελεί ιδιόμορφη περίπτωση "δισυπόστατου" ατόμου. Γνωστός τις τελευταίες δεκαετίες ως δημοσιογράφος και ερευνητής του ρεμπέτικου αφήνει στο σκοτάδι την πλευρά του τραγουδοποιού των φοιτητικών του χρόνων. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70, ως φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ηχογραφεί δύο δίσκους. Είναι "Το δωμάτιο" του 1969 και "Το επεισόδιο" του 1971. 

Πηγή: www.musicpaper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->