Οι JOKER : "Επιστρέφουμε με νέες κυκλοφορίες, 25 χρόνια και συναυλίες" - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Οι JOKER : "Επιστρέφουμε με νέες κυκλοφορίες, 25 χρόνια και συναυλίες"

Η περίπτωση των JOKER είναι μοναδική, δύσκολο να ταξινομηθεί. Είναι η μόνη heavy rock μπάντα που με ελληνικό στίχο έγινε γνωστή στο πανελλήνιο – για παράδειγμα: το ‘Πάρε με μακριά’ συνεχίζει να παίζεται στα ραδιόφωνα κι όποιον ρωτήσεις το γνωρίζει. Τα πρώτα τους  χρόνια ήταν πιο prog και πειραματικά ενώ πολλοί δεν ξέρουν ότι ο Νάσος είναι ένας υπερπαραγωγικός συνθέτης που έχει συνεργαστεί με αμέτρητα σημαντικά ελληνικά και ξένα ονόματα της μουσικής.  Συναυλιακά, οι JOKER είναι μια υπερδραστήρια, ασταμάτητη λάϊβ δύναμη, που πολλοί θεωρούν την ‘καλύτερη λάϊβ μπάντα της Αθήνας’.
Συναντήσαμε τον Νάσο Καββαθά, ιδρυτή και leader του συγκροτήματος (επί 25 χρόνια μοναδικό σταθερό μέλος) για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης: νέες κυκλοφορίες, αλλαγές στο line-up, και 25 χρόνια ανελλιπούς μουσικής παρουσίας και σταθερής συναυλιακής αξίας.



-Πέρυσι κυκλοφόρησε το/ η ‘Πόλη Μαγική’, νέο JOKER άλμπουμ εδώ και πολλά χρόνια.
-Ναι, και με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. ‘Φύγανε’ πολλά αντίτυπα και πολλά τραγούδια ξεχώρισαν, το ‘Κρυφτό στα στενά’, η ‘Κυνικότητα’, το ‘Νά’χα’, το ομώνυμο ‘Πόλη Μαγική’ – πολλοί φανς τα τραγουδούν πια μαζί μας στα λάιβ. Είναι η εποχή του DIY (do it yourself) και είναι πολύ ευχάριστο μια ανεξάρτητη παραγωγή να βγάζει live standards, ‘singles’ ας πούμε, και νούμερα στο youtube. Υπάρχουν πολλά κρυμμένα διαμαντάκια στην ‘Πόλη Μαγική’, έχει τραγούδια που έχουν μέλλον. 

Και φέτος νέο άλμπουμ?
-Ναι, είναι τα πιο ποπ τραγούδια, αυτά που δεν μπήκανε στην ‘Πόλη Μαγική’! (γέλια) Είναι πιο προσεγμένη, ‘ακριβή’ παραγωγή. Χωρίς πλάκα, προέκυψε AOR, ας πούμε το ‘Ζήσε τη ζωή’ μου θυμίζει Toto. Το συγκεκριμένο κομμάτι συζητήθηκε να μπει σε μια διαφήμιση αλλά τελικά δεν το δώσαμε.

Άλλα κομμάτια?
-Το ‘Αστερισμός’ μου θυμίζει κάποιες μπαλάντες των Foreigner, όπως και το acoustic ‘Αλήθεια αν ήταν ποτέ’. Όποτε είχαμε δουλέψει στο στούντιο με τον Κυπριανό, (προτού αφοσιωθεί στη σόλο καριέρα του), προέκυπταν παρόμοια πράγματα. Πολυσυλλεκτικό σύνολο, με μερικές όψεις των JOKER που ούτε το ‘Σκάνδαλο’ ούτε η ‘Πόλη Μαγική’ περιείχαν και μόνο στα λάιβ μας μπορεί κάποιος να δει. Όλα τα κομμάτια έχουν κάτι δικό τους, το ‘Η γυναίκα ένα βήμα μπροστά’ π.χ. νομίζω ότι θα ακουστεί και θα προκαλέσει. Υπάρχει και η ‘2013 version’ του ‘Πάρε με μακριά’. Η παραγωγή είναι στο σύνολο καλύτερη από την ‘Πόλη Μαγική’. Θα είναι μια πολυτελής έκδοση, περιορισμένα, αριθμημένα αντίτυπα, χαμηλή τιμή – ένας τρόπος ευχαριστίας στους φανς και εορτασμού για τα 25 χρόνια. Ένα ΕΡ με έξι ακυκλοφόρητα τραγούδια συν bonus: κάποια demos και διαφορετικές versions ήδη γνωστών JOKER τραγουδιών. Καθώς και ένα ‘teaser’ από το επόμενο JOKER άλμπουμ που θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

-Δηλαδή?
-Hard Rock με αγγλικό στίχο. Με στοιχεία Prog και Melodic – όπως δηλαδή ξεκίνησα τους JOKER. Ίσως να υπάρξει και extra cd με demos από τα πρώτα χρόνια. Υπάρχει στο αρχείο αρκετό καλό υλικό από τότε. Ελάχιστοι, ‘ultra-fans’ έχουν μερικά απ’ αυτά τα κομμάτια ως τώρα.


25 χρόνια JOKER. Πολλά, ε?
-Δεν ξέρω άλλο τέτοιο παράδειγμα, ανελλιπούς παρουσίας. Κι επιτυχίας ουσιαστικής όχι εικονικής. Οι JOKER είναι το πιο καλοκρυμμένο μουσικό μυστικό στην Ελλάδα. Απ’ την αρχή δεν ήθελα να ‘κλειστούμε’ σ’ ένα είδος. Και να: JOKER με ξένο στίχο, JOKER με ελληνικό στίχο, εκεί πιο rock, αλλού πιο prog, αλλού πιο melodic ή πιο metal. Και με συνεχή συναυλιακή παρουσία από το 1995 και μετά. Συνέβη από μόνο του και δε θα το άλλαζα με κάτι άλλο – θα μπορούσα μα δεν το έκανα. Δε θα μου άρεσε ποτέ να έχω μια μπάντα/σχήμα σαν αυτά των ‘ελληνικών μουσικών σκηνών’ – οι JOKER έχουν αναμφισβήτητα rock set up με ακομπλάριστη ελευθερία έκφρασης, πειραματισμό κι ίσως γι’ αυτό είναι μια σταθερή συναυλιακή αξία για τόσα χρόνια. Πολλοί φανς μας ‘ανακαλύπτουν’ στο σήμερα και δε γνωρίζουν καν το παρελθόν του συγκροτήματος. Και παλιοί φίλοι , απ’ όποια χρονική στιγμή συναντήθηκαν με τους JOKER είναι ακόμα κοντά μας. Και πάντα τους δίνουμε κάτι καινούργιο. Είμαι περήφανος για μια ατάκα που έχει βγει για τους JOKER: «η μπάντα που παίζει τα πάντα». Και αυτή είναι η εποχή που θα βγει ακόμη πιο πολλή JOKER μουσική προς τα έξω.

-Πολλά χρόνια και πολλά line-up’s.
To 1987 λέγαμε ότι θα κάνουμε συγκρότημα με το φίλο μου τον Ηλία. Παίζαμε κιθάρα, τραγουδούσαμε και γράφαμε τραγούδια. Το καλοκαίρι του ’88 αρχίσαμε να παίζουμε λάιβ και τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς ο Ηλίας έφυγε για να σπουδάσει για πέντε χρόνια στο εξωτερικό.. Μείναμε καλοί φίλοι, με τα jam μας και τη φιλία μας, αλλά έκτοτε έμεινα μόνος στο τιμόνι.   Έτσι, οι JOKER άρχισαν να υπάρχουν γύρω από τη μουσική μου και τα τραγούδια μου – ελάχιστες διασκευές είχαμε κάνει τότε, αλλά κι ελάχιστα λάιβ. (Παρένθεση: από τα jam γεννήθηκαν κι οι ΘΟΥΞ, ένα cult project του κύκλου των JOKER).
Το 1995 αλλάζει τελείως η εικόνα, με την επιστράτευση του ονόματος JOKER στο supergroup που φτιάξαμε με το Μάνο το Μανουσέλη και τον Κυπριανό και που χάραξε την πρώτη επιτυχημένη πορεία, με δίσκο και συναυλίες – και το αειθαλές ‘Πάρε με μακριά’. Μετά τη διάλυση αυτού του σχήματος (1998) παραμένω ο μόνος  που συνέχισε τους JOKER, γύρω από τη μουσική μου και τα τραγούδια μου, (παράλληλα με την πορεία μου ως δημοσιογράφου, παραγωγού συναυλιών κλπ). Κι οι JOKER έχουν ‘στεγάσει’ πολλά σπουδαία ταλέντα.

To live line-up των JOKER έχει γίνει ένα ‘πέρασμα’ για κάποιους απ’ τους καλύτερους μουσικούς, έτσι ακούω.
Το Live line-up από τo 1998 και μετά αλλάζει συνεχώς – υπήρξαν περίοδοι σχετικής σταθερότητας και περίοδοι ολικών αλλαγών. Είναι ένα ζωντανό ‘heritage’ (σσ: το live line-up των JOKER) – άλλο πράγμα η δημιουργική, η ‘studio’ μεριά των πραγμάτων και άλλο η live/touring μεριά. Πρόσφατα κάποια μέλη του live line-up πήγαν να  κάνουν κάποια τραγικά λάθη, προλάβανε και το παραδεχτήκανε, απολογηθήκανε κι επανορθώσανε. Συμβαίνουν συνέχεια τέτοια και χειρότερα, με όλα τα συγκροτήματα, από τα ερασιτεχνικά μέχρι τα line-ups μεγάλων συγκροτημάτων. Ακούει π.χ. ο κόσμος το όνομα ‘Iron Maiden’ και ίσως φανταστεί μία παρέα μουσικών που αποφασίζουν ‘όλοι για όλα’, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ‘αρχηγός’: ο Steve Harris. Το ίδιο στους Jethro Tull o Ian Anderson, στους  Whitesnake o Coverdale. Tηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο κι εγώ με τους JOKER. Και το ξέρει κι όλος ο κόσμος.

-Λογικό δεν είναι? Αφού είσαι ο βασικός συνθέτης και η φωνή των JOKER.
- Έτσι ονόμασα το προσωπικό μου μουσικό όχημα απ’ την αρχή όπως σου εξήγησα παραπάνω – ο Dokken κι ο Winger π.χ. έχουν την τύχη να έχουν τα εύηχα επώνυμά τους, κατάλληλα και για το μουσικό τους είδος. Φαντάζεσαι να το ονόμαζα ‘Νάσος’?! Η ακομη καλύτερα ‘Καββαθάς’?! (γέλια) Δε βγήκα ως ‘Ελληνας καψουροβάρδος’ για να χρησιμοποιήσω το ονοματεπώνυμό μου, JOKER λοιπόν.


-Πως προέκυψε το ‘JOKER’, αλήθεια?
Από την αγάπη μου για τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική. Κι από την ιδιότητα του Joker της τράπουλας, να γίνεται ‘μπαλαντέρ’, να παίζει παντού. Ένα ‘ελεύθερο πάσο’ και όσον αφορά τα μουσικά εντέλει.

-Μας μίλησες για το νέο υλικό των JOKER. Συναυλιακά? Είδα πέρυσι και το Tribute σας στους Scorpions. Πολλή δραστηριότητα γενικότερα.
-Ναι, το ‘JOKER Plays SCORPIONS’ που το αγκάλιασε αμέσως το κοινό και το ελληνικό Scorpions Fan Club. Είναι κι άλλα: πριν από λίγα χρόνια το  JOKER’s ‘Holy Divers’, αφιέρωμα στον Dio, η περσινή συνεργασία μας με το Guitar Workbench, έναν όμιλο εκλεκτών κιθαριστών. Κι άλλα πολλά.

-Εσύ δεν έχεις και ησυχία, ένα σωρό side-projects..
-Ναι, είναι τόσα πολλά που μπορείς να κάνεις με τη μουσική. Οι ‘Stargazers’ το Rainbow tribute που θα πρωτοπαρουσιαστεί σύντομα, οι Ray Band με κομμάτια Glenn Hughes, Deep Purple, Led Zeppelin κ.α., ένα καταπληκτικό σχήμα, που ξεκίνησε από πέρυσι αλλά φέτος θα κάνουμε πιο αισθητή την παρουσία του. Και το JOKER Plays SCORPIONS εννοείται, με ανανεωμένο ενδιαφέρον.

-Αρχίζουν οι εμφανίσεις των JOKER λοιπόν?
-Ναι. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή του Οκτώβρη ξεκινάμε στο Holy Wood, στη Λ.Βουλιαγμένης. Tέλη Οκτώβρη γιορτάζουμε τα 9 χρόνια του Lazy, ενός από τα βασικά μας στέκια για χρόνια, (εκεί που αλλάζουμε τη χρονιά ..κάθε χρόνο, θεσμός!). Σύντομα θα ντεμπουτάρουν κι οι Stargazers. Φέτος θα κάνω και αρκετά ‘θεματικά’ acoustic αφιερώματα, αλλά θα πούμε γι αυτά εν καιρώ. Προς το παρόν μας καλεί το stage κι ανυπομονούμε να επιστρέψουμε! ‘Coming home’ που λένε κι οι Scorpions.  

-Καλή επιτυχία λοιπόν σε όλα σου/σας τα μουσικά σχέδια.
-Ευχαριστούμε εσένα, το Rock Overdose και όλους τους φανς και φίλους που η αγάπη τους μας έχει φέρει σε τόσο ξεχωριστή θέση. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.



Επιμέλεια: Βασιλική Τ.
Πηγή: http://www.rockoverdose.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->