Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο Μάνος Χατζιδάκις θα είναι πάντα επικίνδυνος

Ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος


Συντάκτης Κειμένου:Χρήστος Ασημακόπουλος

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν εξαντλείται στα χιλιάδες αφιερώματα, στις μεγαλόστομες αναλύσεις, στον κρυφό πια φθόνο αυτών που ποτέ δεν τον αφορούσαν και φυσικά δεν θα τον κατανοήσουν.

Δεν υπάρχει στα κείμενα εκείνων που κάθε φορά στις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του βρίσκουν την ευκαιρία, μετά από λίγα κολακευτικά λόγια για εκείνον, να αναφερθούν στον εαυτό τους για να λάμψουν στιγμιαία πλάι του.

Ο Μάνος Χατζιδάκις όσο ζούσε δεν διεκδίκησε κανενός είδους δημοφιλία. Δεν έλεγε ευχάριστα πράγματα. Ενοχλούσε την εξουσία και τις πλειοψηφίες που δεν τολμούσε κανείς να αμφισβητήσει.

Ήταν περισσότερο και επάνω από όλα ένας ελεύθερος άνθρωπος, είδος εξωτικό και σπάνιο σε όλες τις εποχές της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο Χατζιδάκις είναι πάντα επίκαιρος γιατί ποτέ δεν παρασύρθηκε από την επικαιρότητα.

Δεν κολάκεψε τον όχλο και δεν προσκύνησε τα σύμβολά του.

Μίλησε όταν έπρεπε και τα λόγια του αιχμηρά, καλοακονισμένα διαπερνούν ακόμα το πέπλο του εφησυχασμού. Τον μνημονεύουμε στις δύσκολες στιγμές.

Όταν χρειαζόμαστε ένα δυνατό χέρι για να μας τραβήξει από την κινούμενη άμμο της συλλογικής απάθειας.

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι και θα παραμείνει πάντα επικίνδυνος για κάθε είδους αυθαίρετη εξουσία, για τους φορείς της χυδαιότητας των λόγων και των πράξεων, γιατί είναι ο καλός σπορέας ιδεών αγέραστων που φυτρώνουν και στα πιο κακοτράχαλα μέρη.

Πάντα θα εμπνέει με το έργο του και τα λόγια του τα παιδιά του Σείριου, που θα τον ανακαλύπτουν και θα τον αγαπούν με τον τρόπο που εκείνος ήθελε.

Oι νέοι θα τον περιέχουν και εκείνος θα λάμπει στα μάτια τους.

«Δεν με ενδιαφέρει να με αγαπάει κανείς. Το ν' αγαπάει κάποιος έναν άνθρωπο είναι μια δύσκολη ιστορία. Πρέπει να είμαι μέσα στα ενδιαφέροντά του και να με ανακαλύψει. Χωρίς να με ανακαλύψει δεν θέλω να με αγαπάει.

Γιατί να με αγαπάει, σε τελευταία ανάλυση, ένας νέος άνθρωπος; Δεν τον κολακεύω. Αντιθέτως, του δημιουργώ προβλήματα. Πρέπει να είμαι μέσα στα αιτήματά του για να μπορεί να με ανακαλύψει και να με αγαπήσει.

Πιστεύω ότι εκείνοι που με αγαπούν πρέπει να είναι οι άνθρωποι που ζούνε μαζί μου, εκατό τοις εκατό! Οι άλλοι πρέπει να με ανακαλύψουν. Αν δεν με ανακαλύψουν, δεν θέλω να με ξέρουν.

Κι εκεί είναι το περίεργο. Ότι το όνομά μου το ξέρει πάρα πολύς κόσμος που δεν χρειάζεται να με ξέρει, ενώ αποτείνομαι σ' εκείνους που με ανακαλύπτουν και για τον άλφα ή βήτα λόγο έχουν να πούνε κάποια κουβέντα μαζί μου.»

(Από συνέντευξη που παραχώρησε ο Χατζιδάκις στον Κύπριο δημοσιογράφο και ποιητή, Χρήστο Μαυρή – Ανάρτηση του Γιώργου Σταυρακίδη.)
Πηγή:ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->