Δυο «άγνωστα» ρεμπέτικα με τον Αντώνη Βαρδή! - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Δυο «άγνωστα» ρεμπέτικα με τον Αντώνη Βαρδή!

Δυο άγνωστες και ξεχωριστές ερμηνείες του Αντώνη Βαρδή σε παλιά λαϊκά τραγούδια.


Στη 40χρονη πορεία του Αντώνη Βαρδή στη δισκογραφία (με εξαίρεση τα πρώτα χρόνια των Vikings), εκτός από τα δικά του τραγούδια και τις συμμετοχές του σε δίσκους άλλων δημιουργών υπήρξαν κάποιες, λίγες, φορές, που κατέθεσε τις ξεχωριστές ερμηνείες του σε ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια.

Η πρώτη φορά ήταν στο δίσκο αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου «Καληνύχτα Μπάρμπα Γιάννη», που κυκλοφόρησε το 1998 από την MBI με καινούργιες εκτελέσεις μεγάλων επιτυχιών του Παπαϊωάννου, αλλά και κάποιες ανέκδοτες μελωδίες του συνθέτη με νέους στίχους του Γιάννη Τζουανόπουλου. Τραγούδησαν η Καίτη Γκρέυ, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Θεοδοσία Στίγκα, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Πασχάλης Τερζής, ο γιος του Παπαϊωάννου Αντώνης, και ο Αντώνης Βαρδής, που έδωσε τη δική του εκδοχή στο κλασικό «Πριν το χάραμα» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την Καίτη Γκρέυ στα σεγόντα. Το δίσκο συμπλήρωναν ένα σόλο μπουζούκι του Χρήστου Νικολόπουλου, καθώς κι ένα καινούργιο τραγούδι-διάλογο με στίχους Γιάννη Τζουανόπουλου και μουσική του Πάνου Ρουμελιώτη - ο οποίος είχε και την ευθύνη των ενορχηστρώσεων - με τίτλο «Καληνύχτα Μπάρμπα-Γιάννη» και ερμηνευτές τον Αντώνη Βαρδή και τον Πασχάλη Τερζή. 

Οκτώ χρόνια μετά, το 2006, ο Αντώνης μαζί με το γιο του Γιάννη Βαρδή ηχογράφησαν ένα ολόκληρο cd με επανεκτελέσεις, με τίτλο «Ότι αγαπήσαμε», που κυκλοφόρησε από τη Ηeaven… Ανάμεσά τους κάποια παλιά λαϊκά των αρχών της δεκαετίας του ’60, αλλά και λαϊκά τραγούδια από τα νεώτερα χρόνια. 

Ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο δουλειές, το 2001 κυκλοφόρησε από την Protasis, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον cd, που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό, με 15 επανεκτελέσεις παλιών λαϊκών και ρεμπέτικων από τη σοπράνο Χριστίνα Ανδρέου. Τίτλος του δίσκου «Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» και υπότιτλος «15 ρεμπέτικα με μια κλασική ματιά». Συμμετείχαν μαζί της, τραγουδώντας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Αγάθωνας, ο Γρηγόρης Ψαριανός και σε δυο τραγούδια ο Αντώνης Βαρδής. Το πρώτο ήταν η «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη. 




Οι ενορχηστρώσεις και η διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Γιώργο Νιάρχο, ενώ στα «Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» και «Γιατί με ξύπνησες πρωί» ενορχήστρωσε ο Στάθης Ουλκέρογλου. 


Ο δίσκος περιείχε τα τραγούδια:

1) Τίκι, τίκι τακ (Παραδοσιακό)
2) Αχάριστη (Βασίλης Τσιτσάνης) Συμμετέχει ο Αντώνης Βαρδής
3) Αράπικο λουλούδι (Βασίλης Τσιτσάνης)
4) Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Απόστολος Καλδάρας)
5) Χαράματα η ώρα τρεις (Μάρκος Βαμβακάρης)
6) Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ (Βασίλης Τσιτσάνης) Συμμετέχει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης. 
7) Ξημερώνει και βραδιάζει (Βασίλης Τσιτσάνης) Συμμετέχει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης
8) Απόψε φίλα με (Μανώλης Χιώτης-Χρήστος Κολοκοτρώνης) Συμμετέχει ο Αντώνης Βαρδής
9) Σεράχ (Βασίλης Τσιτσάνης)
10) Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (Μάρκος Βαμβακάρης) Συμμετέχει ο Γρηγόρης Ψαριανός
11) Συννεφιασμένη Κυριακή (Βασίλης Τσιτσάνης)
12) α) Η άμαξα μες στη βροχή (Απόστολος Χατζηχρήστος - Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Συμμετέχει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης β) Ζούσα μοναχός (Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας) Συμμετέχει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γ) Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις (Στέλιος Χρυσίνης - Χρήστος Κολοκοτρώνης)
13) Όπου Γιώργος και μάλαμα (Γιώργος Μητσάκης)
14) Ζαΐρα (Βασίλης Τσιτσάνης)
15) Γιατί με ξύπνησες πρωί (Βασίλης Τσιτσάνης) Συμμετέχει Χορωδία. Διασκευή: Νίκος Οικονόμου

Όπως διαβάσατε και στους τίτλους, το δεύτερο τραγούδι με τον Αντώνη Βαρδή ήταν η μεγάλη επιτυχία του Μανώλη Χιώτη και του Χρήστου Κολοκοτρώνη, «Απόψε φίλα με» (ή «Η τελευταία νύχτα»), που πρωτοηχογραφήθηκε το 1955 από τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Καίτη Γκρέυ…


Πηγή: http://www.ogdoo.gr / Θανάσης Γιώγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->