(ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO) Eίναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι οι φάλαινες επικοινωνούν μεταξύ τους με υπέροχα απόκοσμα τραγούδια.
Σύνταξη Κειμένου:Χρήστος Ασημακόπουλος
Για κάθε τους δραστηριότητα χρησιμοποιούν διαφορετικό «ρεπερτόριο». Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μελωδίες παραμένουν αναλλοίωτες και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των «ερωτικών τραγουδιών». Οι θηλυκές κουράζονται από τους ίδιους ρυθμούς και δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των αρσενικών όταν αυτό είναι ίδιο για δεύτερη χρονιά. Με λίγα λόγια όσες αρσενικές φάλαινες τραγουδούν «ρετρό», τις τρώει η μοναξιά!
Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευθεί στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλες οι αρσενικές μεγάπτερες φάλαινες που ζουν στους ωκεανούς χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο ρεπερτόριο τραγουδιών που αλλάζει κάθε χρόνο. Τα «διασκευασμένα κομμάτια» διαδίδονται ταχύτατα μέσω των θαλάσσιων δρόμων από τα δυτικά προς τ' ανατολικά.
Το νέο τραγούδι δημιουργούν οι «εμπνευσμένες τραγουδοποιοί» μεγάπτερες φάλαινες στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Στη συνέχεια η μελωδία διαδίδεται σταδιακά προς τα ανατολικά, σε άλλα κοπάδια φαλαινών που την μεταφέρουν μέχρι και τη γαλλική Πολυνησία.
Όπως εξηγεί η Έλεν Γκάρλαντ από το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας:
«Παρατηρήσαμε μια πολιτισμική αλλαγή σε μεγάλη κλίμακα. Πολλά τραγούδια διαδίδονται κατ' αυτόν τον τρόπο από κοπάδι σε κοπάδι, οδηγώντας τα αρσενικά κήτη να αλλάζουν τη γκάμα τους και να τραγουδούν την πιο πρόσφατη επιτυχία».
Μόλις το καινούριο τραγούδι ακουστεί όλα τα αρσενικά φαίνεται να το υιοθετούν και να προσαρμόζονται αλλάζοντας αμέσως το ερωτικό τους κάλεσμα. Ολοένα και περισσότερα μαθαίνουν τη νέα μελωδία στην διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος, μέχρι που τελικά ο νέος σκοπός επικρατεί ολοκληρωτικά.
Τις περισσότερες φορές πάντως το νέο τραγούδι περιλαμβάνει πάντα στοιχεία του προηγούμενου, καθώς οι Ηit-makers της ανατολικής ακτής διατηρούν μελωδικά μέρη της περσινής επιτυχίας που γοήτευσε τα «κορίτσια»
«Είναι σαν να ανακατέψουμε ένα παλιό τραγούδι των Μπιτλς με μια μελωδία των U2», λέει η Γκάρλαντ, διευκρινίζοντας όμως ότι ορισμένες φορές οι φάλαινες αλλάζουν εντελώς μελωδία και τραγουδούν κάτι ολότελα καινούριο .
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί το τραγούδι ακολουθεί την διαδρομή από το δυτικά προς τα ανατολικά. Επισημαίνουν όμως ότι το τραγούδι είναι πιθανόν να έχει διπλό ρόλο, αυτόν της αποπλάνησης των θηλυκών και της αποθάρρυνσης των αρσενικών μνηστήρων τους.
Είναι πραγματικά θαυμαστό ότι εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση των ανθρώπων στην γη ηχούσε στην θάλασσα το γοητευτικά απόκοσμο ερωτικό τραγούδι των φαλαινών.
Video
Πηγή:ogdoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου