ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ - 5 + 1 ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ - 5 + 1 ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

5+1 μουσικά άλμπουμ για τα Χριστούγεννα


Ζητήσαμε από τον μουσικό και τραγουδιστή, Παναγιώτη Τερζάκη, να προτείνει στους αναγνώστες μας έξι μουσικά άλμπουμ για τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερη περίοδος σε πολλά μέρη της υφηλίου και για ποικίλους λόγους. Θρησκευτικούς, εμπορικούς, προσωπικούς. Μια περίοδος συνυφασμένη με εξειδικευμένη μουσική τόσο σε επίπεδο θρησκευτικό και παραδοσιακό-κοσμικό ανά τους αιώνες (γνωρίζοντας την πλήρη άνθισή του στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη) όσο και σε επίπεδο μουσικής βιομηχανίας. Είναι δε τέτοια η πληθώρα των CD που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, αλλά και η συχνότητα που παίζονται στα ραδιόφωνα, που για πολλούς ανθρώπους έχει καταντήσει πληκτικό – σε κάποιες περιπτώσεις όχι άδικα. Παρ’ όλα αυτά η περίοδος ενδείκνυται για μουσική χαράς, ανάτασης και περιλαμβάνει υπέροχες συνθέσεις ανά τους αιώνες από πολλές χώρες και παραδόσεις. Τόσο οι σπουδαίοι συνθέτες όσο και ανώνυμοι έχουν συνθέσει εξαιρετικές μουσικές εμπνευσμένοι από την γέννησή Του.

Jessye Norman “Christmastide” & “In the Spirit”


Η περίπτωση της J. Normanείναι ιδιαίτερη και δε θα μπορούσε παρά να ισχύει αυτό και στα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ της. Υπερπαραγωγές και για τότε, πόσο μάλλον για τώρα, τα δύο αυτά CD περιέχουν κομμάτια από το κλασσικό ευρωπαϊκό ρεπερτόριο, σπιρίτσουαλς και παραδοσιακά τραγούδια για τη Θεία Γέννηση.

Η Αμερικανίδα σοπράνο συμπράττει κυριολεκτικά με τις χορωδίες Νew York Choral Society, American Boychoir , Choral Society,St Thomas Choir, η φωνή της γίνεται μία εξ αυτών και αναδύεται σαν πνευστό όργανο που οδηγεί σε δραματικά crescendi και συναισθηματικές εξάρσεις, χαρίζοντάς μας συγκινητικότατες στιγμές.


Σε αντίθεση με συναδέλφους της, τα φωνητικά της χαρίσματα και η ευκολία της έκτασης και των χρωματισμών της χρησιμοποιούνται σαν όργανο απόδοσης του λόγου και της μουσικής και όχι για εντυπωσιασμό. Η ανάταση ψυχής μέσω των χριστουγεννιάτικων μελωδιών από τη Jessye Norman είναι ανεκτίμητη και σε αυτό πέραν των παραπάνω, συνάδει η προσέγγιση στο κάθε είδος με την απαραίτητη προσαρμογή της ερμηνείας της και ο σεβασμός στο είδος είτε πρόκειται για ένα γερμανικό παραδοσιακό τραγούδι, μια σύνθεση του Μέντελσον ή ένα σπιρίτσουαλ. Το must των χριστουγεννιάτικων άλμπουμ!

Νάνα Μούσχουρη “Noel” (“Christmas with Nana Mouskouri”)


Το 1972 η Νάνα Μούσχουρη ήταν κυριολεκτικά στο απόγειο της καριέρας της και περιόδευε ακόμα με τους «Αθηναίους», οι οποίοι της χάρισαν τον διεθνή ήχο που όμως έκρυβε όλα τα φολκλόρ στοιχεία και της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, εξευγενισμένα.

Γνωστή για τις διασκευές και τα covers σε πολλές γλώσσες ηχογράφησε έναν δίσκο με κάλαντα, ύμνους και τραγούδια για τα Χριστούγεννα από όλη την Ευρώπη μαζί με τα δύο γνωστότερα “Ave Maria” (των Σούμπερτ και Γκουνώ).

Το άλμπουμ με την ακόμα τζαζίστικη χροιά της πρώτης περιόδου της Μούσχουρη χαρακτηρίζεται από μία ζεστή ατμόσφαιρα με λιτές ενορχηστρώσεις, ατμοσφαιρικές ερμηνείες και, κατά την ταπεινή μου άποψη, την ωραιότερη εκτέλεση του “Petit Papa Noel”.

Λυκούργος Αγγελόπουλος και βυζαντινή χορωδία “Hymnes de Noël”


Για τον Λυκούργο Αγγελόπουλο δε χρειάζονται συστάσεις. Φωτεινός εκπρόσωπος της βυζαντινής ψαλτικής σε όλο τον κόσμο μάς παρουσιάζει ύμνους, απολυτίκια και τροπάρια για τα Χριστούγεννα, με την πάντα καλοκουρδισμένη και αέρινη χορωδία του.

Η ελληνική πλευρά των Χριστουγέννων που, αν και δεν παρουσιάζεται στην πρώτη γραμμή, περικλείει τη μέθεξη, την ισορροπία και την εσωτερικότητα που αρμόζει στις μέρες αυτές.

Jewel “Joy: A holiday Collection”


Στην άλλη πλευρά του Ωκεανού η Jewel με την αιθέρια αλλά και ταυτόχρονα δυναμική φωνή μάς δίνει τη δική της εκδοχή σε παραδοσιακά κάλαντα αλλά και κλασσικούς ύμνους όπως το “Hark! The Herald Angels Sing”του Μέντελσον ή το “Ave Maria”του Γκουνώ.

Με πολλά country στοιχεία, μιας και είναι το εγγενές της είδος, αλλά και με ορχήστρα εγχόρδων η οποία την πλαισιώνει, αποδίδει πολύ εύστοχα και με ευαισθησία κομμάτια που αγαπάμε ή που αξίζει να τους δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία σε μια ιδιαίτερα προσωπική προσέγγιση, η οποία αναδεικνύει το φωνητικό εύρος της Jewel σε πλάτος και σε βάθος.

Keith Jarrett “A Multitude of Angels”


Αν και μόλις κυκλοφόρησε από την ECM, μη σας ξεγελά ο τίτλος. Το νέο τετραπλό άλμπουμ του διάσημου πιανίστα δεν είναι χριστουγεννιάτικο. Είναι μια σειρά αυτοσχεδιασμών από ρεσιτάλ του στην Ιταλία τον Οκτώβρη το 1996, τα οποία ο ίδιος ηχογραφούσε «ερασιτεχνικά». Λίγο πριν αποσυρθεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ο Jarrettαυτοσχεδίασε σε μια σειρά ρεσιτάλ γνωστά (“Danny Boy”, “Over the Rainbow”) και μη θέματα (θα τα δείτε στα CD σαν “Part I,II” κλπ), τα οποία 20 χρόνια μετά παρουσιάζονται σε αυτή την ανθολογία.

Πότε ήσυχα, πότε πιο funky, πότε πιο κλασικά και πότε πιο jazz, αυτή η ανθολογία προσφέρεται για μία ήρεμη ακρόαση στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο και για όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι διαφορετικό αλλά όχι αμιγώς χριστουγεννιάτικο.

Καλή ακρόαση και καλές γιορτές!

Πηγή:booksitting.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->