DIVINER interview (Γιάννης Παπανικολάου) - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

DIVINER interview (Γιάννης Παπανικολάου)


“DIVINER The Great”

Λίγες μέρες πριν κυκλοφόρησε η παρθενική δουλειά των DIVINER με τίτλο “Fallen Empires”, ένα από τα καλύτερα ντεμπούτο Ελληνικού σχήματος. Το ROCK HARD δεν μένει ποτέ άπραγο σε κυκλοφορίες που έχουν βάλει εξαρχής τον πήχη ψηλά και αποτελούν άξιο πρεσβευτή της εγχώριας heavy metal σκηνής. Ο τραγουδιστής και ένας εκ των δυο «αρχηγών» του συγκροτήματος, Γιάννης Παπανικολάου, μας μίλησε για πολλά θέματα που τους αφορούν. Άκρως προσγειωμένος από τα πολύ θετικές κριτικές που έχει πάρει το album αποδεικνύει ότι οι σωστές κινήσεις και η ομαδική δουλειά δημιουργούν albums που ίσως μετά από χρόνια να λογίζονται κλασσικά στο είδος τους. Διαβάστε τι μας είπε:

Καταρχήν συγχαρητήρια για την νέα δουλειά που μας παρουσίασες. Πες μας λίγα πράγματα για το σχήμα.
Γεια χαρά κι ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στο ROCK HARD και τα καλά σας λόγια. Η δουλειά που παρουσιάστηκε ανήκει συνολικά στους DIVINER. Δική μου ήταν μόνο η αρχική ιδέα δημιουργίας του σχήματος, που τη μοιράστηκα ως επιθυμία με τον επί δεκαετίες παιδικό φίλο, αδελφό και μουσικό συνοδοιπόρο Θύμιο Κρίκο (κιθάρα), όπου 20 χρόνια πριν ξεκινήσαμε μαζί και τους INNERWISH. H ιδέα λοιπόν αυτή έγινε πιο έντονη τη στιγμή που οι δρόμοι μας με τους τεράστιους BATTLEROAR χώρισαν φιλικά κάπου στις αρχές του 2010 και ουσιαστικά μου έγινε εντονότερη η ανάγκη να υπάρχω σε μία μπάντα όπου θα τραγουδάω, θα δημιουργώ και θα εκφράζομαι με συναδέλφους στο χώρο του heavy metal που αγαπώ. Με το Θύμιο αρχικά ξεκινήσαμε να γράφουμε κομμάτια μόνοι, το υλικό που έβγαινε μας ικανοποιούσε, το πιστέψαμε πολύ και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο metal συγκρότημα! Μοιραστήκαμε τη σκέψη και το υλικό με τους υπόλοιπους της παρέας, Γιώργο Μαρούλη (κιθάρα), Ηρακλή Μπουζιώτη (μπάσο), Φραγκίσκο Σαμοΐλη (τύμπανα) ,τα παιδιά το γουστάρανε και έτσι απλά το καλοκαίρι του 2011 βάλαμε μπροστά τους DIVINER.

Οι DIVINER είναι ένα project για όλους σας ή κανονικό σχήμα;
Προφανώς και είναι ένα κανονικό σχήμα όπως όλα τα άλλα στα οποία συμμετέχουμε. Προσωπικά στη μουσική δεν πιστεύω στην έννοια του project, oύτε στις μπάντες one man show, μου αρέσει η ομαδική δουλειά και ότι ακούτε από τους DIVINER είναι το αποτέλεσμα της συνεισφοράς 5 μουσικών που ο καθένας βάζει το ταλέντο, το προσωπικό του στίγμα στο παίξιμο, το χαρακτήρα, τον ήχο και το όνομα του!

Τι είναι για σένα οι DIVINER;
Για μένα οι DIVINER είναι η απόλυτη καλλιτεχνική μου έκφραση και κατάθεση ψυχής μέσω της heavy metal μουσικής. Ουσιαστικά όμως εκπροσωπεί την συνολική αισθητική μας σαν μπάντα να παίξουμε το καθαρόαιμο-αυθεντικό metal που πιστεύουμε πως θα θέλαμε να ακούμε σήμερα σαν απλοί οπαδοί! Είναι ένα καινούργιο ταξίδι που ξεκινάμε οι 5 μας και νιώθω πολύ ευτυχής και τυχερός που παίζω με τα συγκεκριμένα άτομα!!!


Οι συνθέσεις είναι συλλογική δουλειά ή όχι;
Οι συνθέσεις είναι συλλογική εργασία δική μου και του Θύμιου ασχέτως με το ποιος είχε την αρχική ιδέα, και οι στίχοι προσωπική μου επιμέλεια. Τα τραγούδια μπορεί να προ-υπήρχαν σα δομές αλλά η πεντάδα κατά τις ηχογραφήσεις και το τελικό arrangement στο στούντιο, έδωσε τον τελικό συνολικό χαρακτήρα μας σαν μπάντα, που είναι αυτό που ακούτε στο "Fallen Empires". Φυσικά σε επόμενη δουλειά ελπίζουμε να υπάρχει η έμπνευση και οι ιδέες και να μπορούμε να συμμετάσχουμε όσο περισσότεροι στη σύνθεση.

Πως κατάφεραν 5 άνθρωποι που παίζουν σε διαφορετικού ύφους σχήματα να συνυπάρξουν στους DIVINER;
Δεν είναι κάτι που μας δυσκόλεψε, καθώς τo μουσικό ύφος των DIVINER είναι πολύ διαφορετικό απ’ ότι κάνουμε με τα υπόλοιπά μας σχήματα και όλοι γουστάραμε να παίξουμε και πιο αυθεντικό, επιθετικό, straight heavy metal. H κατεύθυνση μας είναι τόσο σαφής και ξεκάθαρη που δεν υπάρχει περίπτωση να τη μπερδέψεις με κάτι άλλο. Από την άλλη, όλοι μας στη μπάντα είμαστε αρκετά έντονες και ανήσυχες καλλιτεχνικές προσωπικότητες και έχουμε την ανάγκη της διαφορετικής έκφρασης για να νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι μουσικά.

Η επιλογή πως έγινε;
Θέλαμε οι άνθρωποι που θα απαρτίζουν τους DIVINER, εκτός από ικανοί μουσικοί να είναι και φίλοι, καθώς για μας το βασικότερο όλων είναι να μοιραζόμαστε και να δημιουργούμε μουσική με άτομα που επικοινωνούμε σε ανθρώπινο επίπεδο, που νιώθουμε κοντά τους και όλοι να περνάμε καλά με αυτό που κάνουμε. Και επίσης πολύ βασικό το να μιλάς με τον άλλο κοινή μουσική γλώσσα και να συνεννοείσαι! Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τη χημεία σε μια μπάντα!!!

Μέχρι στιγμής το album έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Πόσο πιστεύεις ότι τα καλά λόγια μπορούν να διαφθείρουν έναν μουσικό;
Όντως το album έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές και πολύ κολακευτικές πράγμα που μας τιμάει και μας χαροποιεί. Ξέρουμε όμως καλά πως η αξία ενός δίσκου φαίνεται με τον χρόνο, τα χιλιόμετρα και την ποιότητά του την καθορίζει η συνείδηση του μέσου ακροατή και όχι τα reviews και οι βαθμολογίες, χαμηλές ή υψηλές. Για μας επομένως το "Fallen Empires" έχει ακόμα δρόμο να διανύσει. Οι καλές κριτικές είναι μόνο μία ένδειξη....η επιβεβαίωση έρχεται πάντα από τον κόσμο που πατάει το play για να σε ακούσει.
Τώρα για το δεύτερο σου ερώτημα, πιστεύω ότι ο μουσικός που διαφθείρεται από καλά λόγια, είναι ανισόρροπος, ανόητος, εγωπαθές ψώνιο και προβληματικός σαν άνθρωπος, οπότε ακατάλληλος να ασχολείται με τη μουσική, καθώς τέτοιοι άνθρωποι υπηρετούν τον εαυτό τους κι όχι την τέχνη, οπότε δεν έχουν τίποτε ουσιώδες να προσφέρουν. Στο τέλος τα λόγια φεύγουν και μένουν τα έργα, η τέχνη που μιλάει στην ψυχή και η καλή καρδιά. Τα υπόλοιπα είναι αστειότητες.


Είσαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα;
Είμαι πολύ ικανοποιημένος όπως και όλοι στη μπάντα. Πιστεύουμε πως φτιάξαμε ένα δίσκο με μεράκι, με ειλικρίνεια, με καλά τραγούδια, με πολλά κιλά riffs, με πολύ metal αισθητική και με μια παραγωγή που υποστηρίζει απόλυτα και αναδεικνύει τη μουσική μας!

Ποιες είναι για σένα οι «Έκπτωτες Αυτοκρατορίες»;
Καλή ερώτηση. 'Όπως καταλαβαίνεις ο τίτλος του άλμπουμ “Fallen Empires” έχει συμβολική έννοια και ουσιαστικά έτσι ονομάζουμε τον "πεσμένο εαυτό" μας και την προσπάθεια μας για ανάταση και εξύψωση του. Το κάστρο (ναός) που εικονίζεται στο εξώφυλλο αναπαριστά ακριβώς τον καινούργιο εαυτό που στοχεύουμε να φτάσουμε, τα όνειρα και τους υψηλούς μας στόχους σαν άνθρωποι. Ενώ ο τύπος με τη βάρκα, είναι ο DIVINER που συμβολίζει την εσωτερική δύναμη του καθενός, που μας βοηθάει να πετύχουμε αυτή την προσωπική μας αναγέννηση.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από τον δίσκο;
Δύσκολο να απαντήσω, όχι επειδή σκέφτομαι το κλισέ "όλα τα θεωρώ παιδιά μου" (χαχα) αλλά νομίζω πως ο δίσκος έχει πολλά καλά τραγούδια και προφανώς αν υπήρχε κάποιο που δε μας εκφράζει δε θα ήταν στο άλμπουμ. Θα πω όμως το "Riders From The East" για την άποψη που καταθέτει, την oriental αισθητική του και την εμπνευσμένη μουσική του εξέλιξη... Είναι ένα πολύ κινηματογραφικό κομμάτι, γεμάτο εικόνες!

Πιστεύεις ότι ο δίσκος έχει «κλασικά τραγούδια» που θα μείνουν στον χρόνο;
Θα ήθελα να πιστεύω κάτι τέτοιο, γιατί εκεί φαίνεται η μεγαλύτερη αξία ενός δίσκου. Αλλά αυτό μόνο ο χρόνος το ξέρει. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι ο κόσμος που θα τον ακούσει, θα λατρέψει πολλά κομμάτια του!

Υπήρχε κάποιο που σε δυσκόλεψε πολύ στο να το αποδώσεις;
Όλα με δυσκόλεψαν. Το άλμπουμ χρειάστηκε εξοντωτικό performing και πιο επιθετική προσέγγιση από ότι έχω συνηθίσει να τραγουδάω. Οπότε για να μπορέσω να σταθώ στο ύψος και τις απαιτήσεις του υλικού έφτασα στα όρια μου. Το αποτέλεσμα όμως νομίζω πως δικαίωσε την επιλογή μας και πιστεύω πως δεν κουράστηκα τσάμπα! (χαχαχα)


Αν σου ζητούσε κάποιος να αναφέρεις ένα τραγούδι που να αντιπροσωπεύει ακριβώς το στυλ των DIVINER ποιο θα ήταν;
Αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί το άλμπουμ δεν είναι μονοδιάστατο αλλά έχει πολλές metal αποχρώσεις οπότε μας αντιπροσωπεύει σα σύνολο και απλά το κάθε τραγούδι είναι ένα ζωτικό μέλος του σώματος που λέγεται "Fallen Empires". Παρόλα αυτά ένα από τα χαρακτηριστικά κομμάτια της δύναμης που εκπέμπει ο δίσκος είναι το “Evilizer”.

Είναι γνωστή η αγάπη που έχεις στους IRON MAIDEN. Πως και δεν προσπάθησες να κάνεις ένα album πιο παραδοσιακού ήχου;
Έχω μεγαλώσει με MAIDEN και με όλες τις μπάντες του παραδοσιακού metal αλλά η μουσική εξελίσσεται και πάει μπροστά, όπως και ο ήχος. Μου είναι αδιάφορο να αναπαράγω κάτι που έγινε στο παρελθόν, είναι ανούσιο και δεν έχει κανένα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. ’Όλοι στους DIVINER ζούμε στο σήμερα, οπότε ακούμε και γουστάρουμε και πιο καινούργια πράγματα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσπαθούμε να αφομοιώνουμε. Γι’ αυτό και το heavy metal που παίζουμε είναι γέφυρα του παλιού προς το καινούργιο κρατώντας τη μαγεία του χθες και την φρεσκάδα του σήμερα! Σε καμία περίπτωση δεν το παίζουμε καινοτόμοι, προσπαθούμε απλά να γράφουμε καλά τραγούδια και να τα ντύνουμε ηχητικά με ότι θεωρούμε όμορφο, ταιριαστό και ελκυστικό στα αυτιά μας.

Πιστεύεις ότι το στυλ που έχετε διαλέξει να εκφράζεστε έχει πέραση;
Δεν το πιστεύω γιατί ξέρω ότι στη μόδα είναι άλλα πράγματα και όχι το κλασικό heavy metal, αλλά αυτό δε με απασχολεί καθόλου γιατί οι μόδες περνάνε. Η καλή μουσική όμως είναι πάντα επίκαιρη και μένει διαχρονικά! Οι DIVINER παίζουν αυτό που ξέρουν, που τους αρέσει και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.

Πόσο πιστεύεις ότι οι νέες γενιές θα συνεχίσουν να αγαπάνε το παραδοσιακό heavy metal τώρα πια που η «μόδα» επιτάσσει πιο σκληρούς ήχους;
Οι νέες γενιές πάντα γουστάρουν το πιο σκληρό και ακραίο γιατί σε αυτές τις ηλικίες το αίμα σου βράζει και είναι στην φύση της νιότης και της εφηβείας το πνεύμα ανατροπής, αμφισβήτησης και επαναστατικότητας! Έχουμε περάσει από τη φάση και ξέρουμε. Κάθε γενιά έχει τους ήρωες της και όλα τα μουσικά ιδιώματα περνάνε κάποια περίοδο δημιουργικής ακμής και πτώσης. Αυτό που μένει είναι πάντα το ποιοτικό, το αυθεντικό, το ειλικρινές και πιστεύω πως τέτοιο heavy metal, από μπάντες αφοσιωμένες έχει πάντα θέση στην καρδιά του κάθε πιτσιρικά ασχέτως μόδας.

Ποιο είναι το ιδανικό line up με ξένα συγκροτήματα που θα ήθελες να συμμετέχει το σχήμα;
Δεν το έχω σκεφτεί, δεν κάνω τέτοια σχέδια. Πιστεύω όμως ότι ταιριάζουμε σε όλο το φάσμα από heavy μέχρι ακραίο ήχο καθώς ηχητικά ακροβατούμε από κλασικές metal φόρμες και μελωδίες, έχουμε πολύ groove, αλλά και επιθετικά riff που φτάνουν μέχρι το thrash. Νομίζω ότι παίζουμε κάτι αρκετά ενδιαφέρον για κάθε headbanger!


Εσύ σαν μουσικός με άλλους διάσημους;
Ειλικρινά δεν έχω σκεφτεί ποτέ υποθετικά με ποιους διάσημους θα ήθελα να συνεργαστώ. Θα ήθελα όμως πολύ σαν οπαδός να βρισκόμουν σε μια γωνιά και να ζούσα τις ηχογραφήσεις αγαπημένων μου metal δίσκων όπως είναι τα “Number Of The Beast” (IRON MAIDEN) , “Heaven And Hell” (BLACK SABBATH), “Master Of Puppets” (METALLICA), “Painkiller” (JUDAS PRIEST), “Reign In Blood” (SLAYER), “Operation Mindcrime” (QUEENSRYCHE), “Powerslave” (IRON MAIDEN),“Rust In Peace” (MEGADETH), ”Black Album” (METALLICA), “Rainbow Rising” (RAINBOW),“Seventh Son Of A Seventh Son” (IRON MAIDEN) και μουσικών αριστουργημάτων όπως το “Dark Side Of The Moon” (PINK FLOYD) και “A Night At The Opera” (QUEEN), βλέποντας του δικούς μου ήρωες την ώρα της μεγάλης δημιουργίας!

Τι σημαίνει για σένα «επιτυχία»;
Επιτυχία για μένα είναι η στιγμή που δημιουργείς και υλοποιείς το όραμα σου, είναι να ευχαριστιέσαι τη μουσική με φίλους και ανθρώπους που επικοινωνείς, να κάνεις πάντα με πάθος αυτό που σε εκφράζει και πάντα με τους δικούς σου όρους και να το μοιράζεσαι με ειλικρίνεια με τον κόσμο που σε τιμάει με την παρουσία του όπου παίζεις. Επιτυχία είναι να δίνεις τέχνη με αλήθεια και να εισπράττεις αγάπη.

Πως θα ήθελες να θυμούνται το σχήμα μετά από χρόνια;
Ελπίζω να υπάρξει κόσμος που θα ταξιδέψει και θα νιώσει μέσα του τη μουσική μας ώστε με αυτό τον τρόπο να επικοινωνεί μαζί μας όποτε το επιθυμεί. Και φυσικά να περνάει καλά στα live μας. Μας αρκεί να μας θυμούνται έτσι.

Τι ακούς αυτό το διάστημα;
Βασικά ότι προλαβαίνω γιατί οι υποχρεώσεις πολλές και ο χρόνος λίγος. Δεν ακούω κάτι συγκεκριμένο, ότι πέσει στην αντίληψη μου και μου «κάνει κλικ».

Πως βλέπεις τα πράγματα στην Ελληνική σκηνή τώρα πια;
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει διογκωθεί, ο κόσμος ευτυχώς δε σταματάει να παίζει μουσική, βγαίνουν πολλές και καλές μπάντες με επίπεδο υψηλό, παραγωγές διαμάντι και εξαιρετικές δουλειές για όλα τα metal γούστα.

Υπάρχουν κάποια νεοσύστατα Ελληνικά σχήματα που εκτιμάς και αν ναι ποια είναι;
Μου αρέσουν πολύ οι NULL’O’ZERO και οι φίλοι μου ENDOMAIN που κι οι δυο έχουν κάνει υπέροχες δουλειές και διαθέτουν δύο από τους κορυφαίους νέους τραγουδιστές του χώρου μας, το Γιώργο Πατσούρη και το Στρατή Steele αντίστοιχα. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα νέα σχήματα που απλά δεν έχω καταφέρει να ακούσω λόγω έλλειψης χρόνου.


Θα ήθελες να δημιουργήσεις ένα concept album;
Να σου πω την αλήθεια, το “Fallen Empires” παρότι δεν υπήρχε τέτοια επιδίωξη, έχει ένα concept feeling καθώς η θεματολογία των κομματιών σε συνδυασμό με τη γενική αισθητική της μπάντας, του artwork και των στίχων δημιουργούν μια τέτοια ατμόσφαιρα. Θα το παρομοίαζα με το λατρεμένο “Somewhere In Time” των IRON MAIDEN που λόγω της γενικής φουτουριστικής κατεύθυνσης του και της θεματολογίας γύρω από το χρόνο και την ιστορία, ηχεί σαν concept. Παρόλα αυτά ναι, θα ήθελα πολύ να κάνω ένα δίσκο που να διηγείται εξαρχής μια συγκεκριμένη ιστορία.

Πως βλέπεις το γεγονός ότι τα διάσημα σχήματα κυκλοφορούν κατ κόρον προϊόντα όπως μπύρες, κρασιά κλπ;
Τα διάσημα σχήματα εκτός από μεγάλες μπάντες καλλιτεχνικά είναι και κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις που το όνομα τους έχει τέτοια εμπορική αξία που πουλάει σε οτιδήποτε. Όλο αυτό είναι απλά μια μπίζνα που δεν έχει να κάνει με τη μουσική αλλά με πλουτισμό και διαφήμιση.

Το album θα κυκλοφορήσει και σε μορφή βινυλίου. Θα έχει κάποιο έξτρα υλικό;
Όχι ,το μόνο έξτρα υλικό θα είναι το ίδιο το βινύλιο και η θήκη του δίσκου! (χαχαχα)

Υπάρχουν έτοιμες ιδέες για μια επερχόμενη δουλειά;
Υπάρχουν πάρα πολλές, μου ταλαιπωρούν αρκετά το κεφάλι αλλά είναι ακόμα νωρίς να τις δουλέψουμε. Έχουμε ένα καλό δίσκο που πρώτα θα ευχαριστηθούμε και μετά θα πάμε για επόμενο.

Υπάρχουν πλάνα για ζωντανές εμφανίσεις;
Ήδη έχουμε ανακοινώσει την εμφάνιση μας σαν support στο καθιερωμένο ετήσιο live των Rock ‘n’ Roll Children το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. που ήδη έγινε). Επόμενα πλάνα είναι η παρθενική μας live εμφάνιση-παρουσίαση ολόκληρου του άλμπουμ, στην Αθήνα το Φλεβάρη που σύντομα θα ανακοινωθεί και σίγουρα και κάποιες εμφανίσεις μεμονωμένες σε επαρχιακές πόλεις. Από κει και πέρα συζητάμε με την εταιρία μας για Ευρωπαϊκές ημερομηνίες που θα ακολουθήσουν.

Ο τελευταίος λόγος δικός σου…
Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα. Η μουσική είναι υπέροχο πράγμα.
Ακούστε το δίσκο μας και δε θα χάσετε…. Οι DIVINER σας εύχονται χρόνια πολλά!!!(χαχαχα)

Θοδωρής Μηνιάτης



DIVINER line-up:
Γιάννης Παπανικολάου (Rock 'n' Roll Children, ex-Innerwish)– Φωνητικά
Θύμιος Κρίκος (Innerwish)- Κιθάρα
Γιώργος Μαρούλης (4bitten) - Κιθάρα
Ηρακλής Μπουζιώτης (SiXforNinE) - Μπάσο
Φραγκίσκος Σαμοΐλης (Innerwish) – Τύμπανα

Δισκογραφία:
2015: Fallen Empires [Ulterium Records]



Πηγή: http://www.rockhard.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->