ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960-1970.ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ,ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ OUTINS ΚΑΙ BLUE BIRDS - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960-1970.ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ,ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ OUTINS ΚΑΙ BLUE BIRDS

Αφιέρωμα σε μουσικούς δημιουργούς της δεκαετίας 1960-1970.Μανώλης Λαουτάρης ,μέλος των OUTINS και BLUE BIRDS .

«Ρομαντικός εν τω γεννάσθαι»


Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε? 

Είμαι Πειραιώτης , και συγκεκριμένα γεννήθηκα και μεγάλωσα στη γειτονιά της Ευαγγελίστριας. 

Η ενασχόληση σας με τη μουσική από ποια ηλικία εκδηλώθηκε? 

Είχα τη τύχη να έχω πατέρα συνθέτη μουσικό κι έτσι από νωρίς άρχισα να μπαίνω στην εκμάθηση. Ξεκίνησα με ακορντεόν στην ηλικία των 7 ετών, και συνέχισα κοντά στα 8 με 9 μου ,με το βιολί ,και παρακούοντας τον τότε δάσκαλό μου ( όχι τον πατέρα ) αφού υποστήριζε πως είχα ταλέντο ,το παράτησα. 

Μεγαλύτερος άρχισα να μαθαίνω κιθάρα , με την οποία αφού πέρασα μαθαίνοντάς την ένα στάδιο, πέρασα στο μπάσο, στο οποίο τελικά κατέληξα. Ήταν πιά το δικό μου όργανο,το οποίο παρέκαμψε κάθε αναστολή για τη μη συνέχιση της ενασχόλησής μου με κάποιο απ τα υπόλοιπα τρία. 



Φωτογραφία(αρχείο):Μανώλη Λαουτάρη

Πήρες κάποιο πτυχίο αρμονίας στη μουσική γενικότερα? 

Κατάφερα να μάθω να διαβάζω παρτιτούρες αλλά πτυχίο δεν πήρα. Ήταν κι αυτή η εμμονή του πατέρα μου,που μας αποθάρρυνε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με τη μουσική αφού κουβαλούσε τη νοοτροπία πως η μουσική δεν φέρνει χρήματα. Έτσι παρόλο που στη πορεία ,ειδικά με τους Blue birds 
( σς.το δεύτερο σχήμα που υπήρξα μέλος ) είχαμε επιτυχία και ακουστήκαμε , δεν θέλησα να μπώ στη σκέψη της απόκτησης πτυχίου. 


Τι ρόλο έπαιξε στην έμπνευσή σας η επωνομαζόμενη πόπ κουλτούρα εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του 50 ως και τα τέλη της δεκαετίας του 60? 

Πρωτίστως ήθελα να σου αναφέρω πως εκείνη τη περίοδο κάθε γειτονιά είχε και το γκρουπάκι ή τα γκρουπάκια της. Η νεολαία τότε μέσα απ τη μουσική ήθελε και έψαχνε πολύ να βρεί τρόπο έκφρασης. Επηρεάστηκα και επηρεαστήκαμε ως σχήμα γενικά απ τη πόπ, αλλά και την εν εξελίξει ρόκ κουλτούρα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι ΟUTINS εκεί προς τα τέλη του 1965. ( Αντώνης Ροβάτσος – τραγούδι, Γιώργος Πορτοκάλης –ντράμς,Δημήτρης Ροβάτσος – κιθάρα, Δημήτρης Λαουτάρης – όργανο, Γιάννης Στεφάνου – κιθάρα,και Μανώλης Λαουτάρης –μπάσο ).

Πως προέκυψε το όνομα OUTINS ? Υπήρχε προηγούμενο με άλλο σχήμα του εξωτερικού? 

Όχι καθόλου! Απλά επειδή το σχήμα αποτελούνταν από 6 Πειραιώτες ,απ τους οποίους οι 4 ήταν απ τη γειτονιά της Καλλίπολης ,ενώ μόνο εγώ και ο αδερφός μου ,ο Δημήτρης είμασταν από άλλη γειτονιά ,δηλαδή κάπως σαν οι απέξω. Για αυτό και βρήκαμε αυτό το όνομα, OUTINS , οι μέσα έξω δηλαδή! Οι OUTINS ξέχασα να σου αναφέρω ότι έπαιζαν μόνο διασκευές (Cliff Ritchards, Monkeys , Animals , Beatles, ιταλικές επιτυχίες etc.) 


Φωτογραφία(αρχείο):Μανώλης Λαουτάρης

Μπορείς να μου αναφέρεις κάποιο ξένο η ελληνικό συγκρότημα της εποχής σου που σου προκαλούσε ανατριχίλα? 

Υπήρχαν πάρα πολλά καλά συγκροτήματα όμως εγώ θέλω να σταθώ στους Beatles. Δεν ξέρω, ίσως ήταν το συγκρότημα που μπορούσα να τα ακούσω όλο τους το υλικό. Πολύ καλοί ήταν και οι Rolling Stones, οι οποίοι ειδικά τότε μου είχαν κάνει εντύπωση πως με τρείς απλές μελωδίες μπορούσαν να γράψουν όμορφα τραγούδια ,τα οποία απομνημονεύονταν εύκολα. 

Εκείνη η μουσική πάντως είχε πολύ συναίσθημα αναμφίβολα! Τώρα δυστυχώς υπάρχει απλά ένα πασάλειμμα. 

Πως χαρτογραφείς την έννοια του επαγγελματία μουσικού εκείνη τη δύσκολη περίοδο της δεκαετίας του 60?Πώς βίωσες εσύ εκείνη την περίοδο ως μουσικός? 

Εμείς ξεκινήσαμε επαγγελματικά όπως σου έχω αναφέρει την δεκαετία του 1970 .
Αρχικώς εμφανιζόμασταν οικογενειακώς ( με τον μεγαλύτερο αδερφό ) να παίζουμε σε αποκριάτικα πάρτυ ή συνεστιάσεις. Σε δεύτερο χρόνο με τους OUTINS συμμετείχαμε μαζί με άλλα σχήματα της τότε εποχής σε πρωινά φεστιβάλ μουσικής,που διοργανώνονταν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Θυμάμαι επίσης τα Μουσικά Πρωινά της εφημερίδας,η Βραδυνή στο θέατρο REX με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον κύριο Ηλία Καραμανέα και την παρουσία της ηθοποιού, Χλόης Λιάσκου! 

Άλλες εποχές ,άλλα ήθη! 

Φωτογραφία(αρχείο):Μανώλης Λαουτάρης

Το μουσικό σου κεφάλαιο έχει κλείσει ανεπιστρεπτί ή ως πνεύμα θα έδινες ( θα δίνατε ) μια ακόμη ευκαιρία για επανασύνδεση με κάποιο απ τα σχήματα που υπήρξες μέλος? 

Κοίταξε, αν και με πολλούς απ τους παλιούς μου συνοδοιπόρους ,ειδικά τα 3 μέλη των OUTINS, ξαναανταμώσαμε κοντά στο 1996 –γιορτάζοντας τα 30 χρόνια φιλίας μας και ως OUTINS δεν προκύπτει κάποια χειροπιαστή απόδειξη ότι θα ξανανέβουμε πάλι στη σκηνή. 
Όσον αφορά τους BLUE BIRDS εκεί τα πράγματα ήταν κάπως πιο ξεκάθαρα και μάλιστα το 2003 κάποια σκόρπια μέλη των BLUE BIRDS με συμμετοχή φίλων,στις 14 Απρίλη εκείνης της χρονιάς εμφανιστήκαμε για μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική του 1960 στο μουσικό καφενείο ,Διαδρομές. 


Όσο για αυτό που αρχικά με ρώτησες κάθε καλλιτέχνης δεν πρέπει να κλείνεται στο εγώ του και να μη κλείνει τα όνειρα του σε όποια ηλικία και να βρίσκεται. Έτσι εγώ θα τελειώσω δηλώνοντάς σου, dum spiro spero ,“ Όσο ζώ ελπίζω„ αφού κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να μας φέρει ο χρόνος. Εγώ είμαι ανοιχτός πάντα ,ξέρεις! 

Α και μη ξεχάσω,όπως έλεγε κι ένας οδηγός της πιάτσας του παλιού Πειραιά με το ψευδώνυμο ,ο Σοράγιας ,ο οποίος μετέφερε τα όργανά μας από μέρος σε μέρος όταν εκνευριζόμασταν μας πέταγε το εξής, Μανώλη άσε τους νεκρούς να προχωρούν και έσκαγε το χαμόγελο στα πρόσωπα!



Φωτογραφία(αρχείο):Μανώλης Λαουτάρης

------------------------------------

Το Βίντεο είναι από την εκτενής Συνέντευξη με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη στον κύριο Μανώλη Λαουτάρη(μπάσο) μέλος Outins και των Blue Birds,Δημιουργία,Παραγωγή Βίντεο Θωμάς Γιαννάκης!


Επιμέλεια - Συνέντευξη: Αλέξης Μιχαηλίδης

*Αποκλειστικά δικαιώματα Κειμένου - Συνέντευξης: Αλέξης Μιχαηλίδης
*Αποκλειστικά Δικαιώματα Φωτογραφιών από το Αρχείο του:Μανώλης Λαουτάρης
*Αποκλειστικά δικαιώματα Βίντεο: Θωμάς Γιαννάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->