ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΚΟ - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΚΟ


Στίχοι - Μουσική:Μαρία Παπουτσάκη
Δίσκος:Αφιέρωμα στο Γκρέκο(1992)

Στο χωριό Φόδελε, 29 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου έχει ιδρυθεί το Μουσείο EL GRECO. Βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό, εκεί που έχουν εντοπιστεί ίχνη από τον οικισμό της βυζαντινής περιόδου που αργότερα εγκαταλείφθηκε.Σύμφωνα με την παράδοση, στο μικρό πέτρινο σπίτι που έχει σήμερα δημιουργηθεί το μουσείο γεννήθηκε κι έζησε ο μεγάλος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, «Ελ Γκρέκο».

Το οίκημα βρέθηκε με σοβαρές φθορές από το πέρασμα του χρόνου. Η αναστήλωσή του ξεκίνησε το 1982 με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την σημαντική βοήθεια της τότε Υπουργού Μελίνας Μερκούρη, σε συνεργασία με την κοινότητα Φόδελε και τον Πρόεδρο της Κ. Μακρυδάκη. Ανακατασκευάστηκε με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό. Στο μουσείο εκτίθενται αντίγραφα των κυριότερων έργων του και υπάρχει αναπαράσταση του εργαστηρίου του. 

Το Μουσείο λειτουργεί από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου. Ισπανοί καθηγητές και φοιτητές μετά από μακροχρόνιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ισπανικό προξενείο στην Ελλάδα, και είχαν ως επικεφαλής τον καθηγητή αρχαιολογίας κ. Τόρμο του Πανεπιστημίου Βαλιαδολίδ, επιβεβαίωσαν την παράδοση που αναφέρει ότι το Φόδελε είναι η γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. 

Στις 27 Ιουλίου 1934 οι παραπάνω ερευνητές ταξίδεψαν μέχρι το «μαγευτικό χωριουδάκι Φόδελε» για να αποδώσουν φόρο τιμής στον μεγάλο ζωγράφο και στο μέρος που τον γέννησε. Σαν ένδειξη σεβασμού, θαυμασμού και βαθιάς εκτίμησης στον διακεκριμένο ζωγράφο, που τίμησε την Κρήτη και το Τολέδο, έφεραν μια χάλκινη πλάκα εντοιχισμένη σε ένα κομμάτι βράχου του Τολέδο και την τοποθέτησαν στο Φόδελε. 

Στην πλακέτα είναι χαραγμένο: Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ, ΠΑΛΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΙΛΛΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΦΟΔΕΛΕ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΑΥΤΗ, ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟΥ, ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΔΟΞΗΣ ΤΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ. ΙΟΥΛΙΟΣ 1934

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->