Σπάνια μελοποίηση Ναζίμ Χικμέτ από τον Θάνο Μικρούτσικο με την Μαρία Δημητριάδη - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Σπάνια μελοποίηση Ναζίμ Χικμέτ από τον Θάνο Μικρούτσικο με την Μαρία Δημητριάδη

Γράφει ο Μάνος Ορφανουδάκης

lyra-mikroutsikos

Το MusicPaper.gr σας παρουσιάζει ένα άγνωστο τραγούδι του συνθέτη σε ποίηση του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (σε μετάφραση Γιώργου Παπαλεονάρδου) και ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη με τίτλο «Εχθρός». Τραγούδι με ιδιαίτερη δυναμική το οποίο έμελε να μείνει στην αφάνεια. 

Ο συνθέτης έρχεται σε επαφή με το λόγο του Χικμέτ το 1970. “Ήταν ένας ποιητής με λυρικά ξεσπάσματα, όχι «ξερά πολιτικός»” αναφέρει στην αυτοβιογραφία του (1). 

Τον μελοποιεί και παρουσιάζει τραγούδια του στις μπουάτ της εποχής. Η ανταπόκριση είναι θερμή αλλά δεν υπάρχει προοπτική δισκογράφησης λόγω της λογοκρισίας. Μετά την πτώση της Χούντας, συμπεριλαμβάνει ένα μέρος της εργασίας αυτής στον πρώτο μεγάλο δίσκο του με τίτλο Πολιτικά Τραγούδια (1975, LYRA) μαζί με ποιήματα του Βολφ Μπίρμαν. 

exthros

Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί από τη LYRA ένας, σπάνιος σήμερα, δίσκος 45στοφών, ο οποίος περιέχει ένα ακόμα τραγούδι σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο «Εχθρός» και ένα σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, το «Ρόζα Λούξεμπουργκ» το οποίο μπήκε, έναν χρόνο μετά, στην ολοκληρωμένη συνεργασία του συνθέτη με τον στιχουργό στα «Τροπάρια για φονιάδες» (1977, LYRA). Και τα δύο τραγούδια τα ερμηνεύει καθηλωτικά η Μαρία Δημητριάδη. 

* Ευχαριστούμε τον Αλέξη Βάκη και τον Σιδερή Πρίντεζη για τις πληροφορίες. 

 Πηγές: 
1. «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος. Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις» του Οδυσσέα Ιωάννου. (Εκδόσεις Πατάκη,2011) 
2. «Λεύκωμα Ελληνικής Δισκογραφίας 45 στροφών» του Βασίλη Χατζηαντωνίου». (τόμος Α' - 2013) 




Πηγή: www.musicpaper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->