Τα πάντα για τα δισκάδικα - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τα πάντα για τα δισκάδικα

1. Mr. Vinylios / 1993
Hφαίστου 24, Mοναστηράκι, 210 3312813





Ειδικεύεται: κυρίως σε τζαζ, ροκ, r'n'b, ελληνικά

Στα ράφια: από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Χατζιδάκι μέχρι κλασικά διαμάντια όπως το «Kind of Blue» του Miles Davis και το «Their satanic majesties request» των Rolling Stones.





Ο Mr. Vinylios είναι ο Γιάννης Μαύρος. Δούλευε για χρόνια στο ραδιόφωνο και έδινε αρκετά χρήματα για να χτίσει την προσωπική του δισκοθήκη. Πριν από 20 χρόνια αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και άνοιξε το μαγαζί. Παρέμεινε πιστός στο βινύλιο, παρά την κρίση που πέρασε με το CD. Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα τζαζ δισκοπωλεία της Ευρώπης. «Το βινύλιο είναι αρρώστια. Αν δεν είσαι άρρωστος με αυτήν τη δουλειά, δεν μπορείς να την κάνεις. Χρειάζεται πολλή ενέργεια» μας λέει ο κ. Μαύρος και θυμάται χαρακτηριστικά: «Το 1999, με τον μεγάλο σεισμό, ήμασταν μέσα στο μαγαζί με έναν πελάτη που άκουγε έναν δίσκο. Γίνεται ο σεισμός, κουνιέται το σύμπαν, βγαίνουμε έξω τρομοκρατημένοι και πάμε να κλείσουμε το μαγαζί, όταν μπαίνει ξανά μέσα ο πελάτης και λέει "θέλω να πάρω τον δίσκο". Ήταν το άλμπουμ των Vehicles "The Ides of March"». 



2. Rock΄n΄Roll Circus / 2000
Σίνα 21, Κολωνάκι, 210 3620144 





Ειδικεύεται: κυρίως σε μαύρη μουσική, τζαζ, σόουλ, φανκ

Στα ράφια: ο νέος δίσκος του Jonathan Wilson και των Black Angels και από επανεκδόσεις το άλμπουμ του Eddie Gale στην Blue Note, καθώς και κυκλοφορίες της Light in the Attic. 



Το Rock 'n' Roll Circus θα κλείσει τα 14 του χρόνια τον Μάρτιο που μας έρχεται. Φέρνει όλες τις νέες κυκλοφορίες αλλά κυρίως μεταχειρισμένους δίσκους από ροκ και reggae μέχρι ψυχεδελικά '60s, 70's, σόουλ, φανκ και τζαζ. Ο τωρινός του ιδιοκτήτης είναι ο Δημήτρης Πασσάς. «Στην Ελλάδα το κοινό προτιμάει το ροκ και το new wave, αλλά έχουμε έναν πυρήνα πελατών που τους αρέσουν τα μαύρα πράγματα» μας λέει ο φιλικός υπάλληλος του καταστήματος. Τα φετινά τους best-sellers ήταν ο δίσκος των Blackfeet Braves και τα νέα άλμπουμ των Jonathan Wilson και Bill Callahan. «Κάθε μέρα στα δισκοπωλεία μπορεί να προκύψει και μια ιστορία. Ωραία είναι τα πάρτι που έχουμε κάνει εδώ και διάφοροι μανιακοί πελάτες, που προκειμένου να βρουν αυτό που θέλουν γίνονται αρκετά φορτικοί». 


3. Vinyl City / 1990
Ιπποκράτους 131, Αθήνα, 210 3628120







Ειδικεύεται: σε μεταχειρισμένους δίσκους των δεκαετιών του '60, '70, '80 αλλά και του '50. Φέρνουν κυριολεκτικά τα πάντα. 

Στα ράφια: σπάνια ψυχεδελικά όπως το «Do their thing» των American Blues και προσοχή στο ταϊλανδέζικο και ασιατικό στοκ του: μπορεί να κρύβει ξεχασμένα διαμάντια. 





Το μαγαζί υπάρχει πάνω από 23 χρόνια. Φέρνει τζαζ, ροκ, σόουλ, φανκ, ακόμα και κλασική μουσική και ποπ. Παλιότερα βρισκόταν δύο στενά πιο πάνω, αλλά πάλι στην οδό Ιπποκράτους. Το άνοιξε ο Αποστόλης Παπανικολάου σε μια εποχή που δεν είχε πολλή ζήτηση το βινύλιο και χωρίς την ύπαρξη του Ίντερνετ. Σήμερα το κρατάει μαζί με τον γιο του, Σπύρο. «Με το πέρασμα του χρόνου έχει αλλάξει η αγορά, επειδή πολλοί αγοράζουν και online, αλλά τα δισκάδικα κινούνται κανονικά. Το 80% των δίσκων του μαγαζιού κάνει 1 ευρώ. Έχουμε ρίξει τις τιμές γενικά, για να μπορεί ο κόσμος να ψωνίζει. Δεν μπορείς να πουλάς δίσκους με 10 και 20 ευρώ όταν ο κόσμος είναι άνεργος» μας λέει ο Σπύρος. Η καλύτερη στιγμή του Vinyl City ήταν όταν το επισκέφτηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ψώνισε δίσκους. Οι φωτογραφίες που βρίσκονται στους τοίχους με τον διάσημο συνθέτη σου τραβούν αμέσως την προσοχή μόλις μπαίνεις. «Ένα event από μόνο του». 




4. Metal Era / 1995
Εμμανουήλ Μπενάκη 22, 210 3304133





Ειδικεύεται: σε όλα τα είδη του μέταλ, hard rock και ροκ 

Στα ράφια: η συλλεκτική έκδοση του άλμπουμ των Motorhead που την έχουν αποκλειστικά, το νέο άλμπουμ των Deicide και το συλλεκτικό με το live των Dream Theater.





Το μαγαζί υπάρχει από το 1995, αλλά η διεύθυνση έχει αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια, όπως και η τοποθεσία του. Είναι από τα πιο γνωστά μαγαζιά στην Ελλάδα για το μέταλ. Το είχε ανοίξει ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Rotting Christ. Τα παιδιά που το έχουν αναλάβει είναι αδέρφια και ξεκίνησαν να πηγαίνουν ως πελάτες, μετά ο Κυριάκος έγινε υπάλληλος και τώρα το κρατάει μαζί με την αδερφή του, τη Βίκυ. «Θα ήθελα να πω ότι έρχονται πολλά νέα παιδιά, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι είναι άνω των 30, που έχουν την παλιά νοοτροπία. Στη μουσική πρέπει να είναι γενικό το φαινόμενο ότι οι νέοι δεν ασχολούνται πάρα πολύ. Η κρίση και πολλά άλλα παίζουν ρόλο σε αυτό» μας λέει ο Κυριάκος. 



5. 7+7 music store / 1970
Ηφαίστου 22, Μοναστηράκι, 210 3214032





Ειδικεύεται: σε κλασικό ροκ, μέταλ και στο ελληνικό τραγούδι 

Στα ράφια: η πρώτη έκδοση του «Δύο μικρά γαλάζια άλογα» του Γιώργου Ρωμανού, σπάνιες κυκλοφορίες των Διάφανων Κρίνων και των Motorhead. 





Από τα πιο παλιά δισκάδικα της Αθήνας – υπάρχει πάνω από 40 χρόνια. Ήταν γνωστό ως «Βασιλάκας» πριν αλλάξει όνομα και γίνει 7+7, επειδή ήταν ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και την Κυριακή. Ανήκε στον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη. Στις δόξες του δεν χωρούσες να μπεις από τον κόσμο που το επισκεπτόταν για να ψωνίσει δίσκους. Τώρα ο χώρος του έχει μικρύνει αισθητά, αλλά στα ράφια μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Έχει βινύλια από 1 ευρώ έως και σπάνια κομμάτια που φτάνουν τα 300 ευρώ. 



6. A Strange Attractor / 2002
Βαλτετσίου 31, Εξάρχεια, 210 3803618

Ειδικεύεται: από psychedelic, progressive, free jazz, μέχρι avant garde και experimental electronics 

Στα ράφια: από δίσκους των Residents μέχρι Ξενάκη και Stockhausen, Throbbing Gristle και Psychic TV, πολλά αβανγκάρντ, γιαπωνέζικα σάουντρακ του Ultraman.

Όταν πρωτοάνοιξε βρισκόταν σε ένα υπόγειο στη Σολωμού, σχεδόν απέναντι από το An Club. Για λίγα χρόνια μεταφέρθηκε σε ένα απομονωμένο σημείο στη Δερβενίων. Στη Βαλτετσίου κλείνει περίπου έναν χρόνο. Δεν έχει φύγει από την περιοχή των Εξαρχείων. Ο νέος του χώρος είναι μεγαλύτερος και δίνει περισσότερο την αίσθηση του μαγαζιού σε σχέση με τους προηγούμενους. «Φύγαμε από την industrial avant και πήγαμε σε avant pop αισθητική» αστειεύεται ο Νεκτάριος, ο ιδιοκτήτης του. Ξεκίνησε ως συλλέκτης. Όταν άνοιξε το δισκάδικο και άρχισε να φέρνει τέτοια είδη δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στην Αθήνα που να ειδικεύεται στην πειραματική μουσική. Στα ράφια του επίσης έχουν προστεθεί βιβλία, παλιά περιοδικά όπως το «Ιδεοδρόμιο» και η «Ανοιχτή Πόλη», και παλιοί κατάλογοι εκθέσεων. «Πάντα είχα βιβλία και παλιά περιοδικά, απλώς δεν φαινόντουσαν λόγω χώρου». 



7. Music Machine / 1982
Διδότου 16, Εξάρχεια, 210 3612376







Ειδικεύεται: σε όλα τα είδη της ροκ, τζαζ, λάτιν, μπλουζ 

Στα ράφια: σάουντρακ του Walt Disney, το πρώτο του Dick Dale με την πρώτη ηλεκτρική εκτέλεση της «Misirlou», το «Phantom's Divine Comedy» 







Το Music Machine μετράει 31 χρόνια. Το άνοιξε ο Δημήτρης Χατζής όταν ήταν 20 χρόνων με τη βοήθεια του αδερφού του, που τότε σπούδαζε στην Αμερική. «Τα πρώτα 20 χρόνια ήταν καλά. Φέρναμε την πρώτη ανεξάρτητη μουσική στην Αθήνα. Από τη δεκαετία του 2000 και μετά αρχίσαμε να φέρνουμε και μηχανήματα από exclusive εταιρείες, ηχεία αντίκες, πόστερ, ό,τι βλέπεις». Εμπορεύονται αποκλειστικά βινύλιο. Δεν υπάρχει ίχνος CD στα ράφια του. Πρέπει να έχει πουλήσει πάνω από 1.000 κομμάτια του άλμπουμ των 13 Elevators από τότε που άνοιξε. «Μου ζήτησαν μέχρι και ένα κεφάλι μυζήθρα κάποτε. Ήταν ένας άνθρωπος μεγάλος σε ηλικία και φαινόταν ότι ήταν από βουνό, αλλά δεν του έδωσα σημασία. Όντως ήθελε τυρί!» αναφέρει ο ιδιοκτήτης. Μπορείς να βρεις δίσκους από 3 ευρώ και πάνω. Στο μαγαζί υπάρχει ακόμα και μία από τις πιο σπάνιες εκδόσεις δίσκου των Beatles, το «Yesterday and Today», με τα κρέατα στο εξώφυλλο. «To έχω βρει στα σκουπίδια στην Αμερική και παραλίγο να λιποθυμήσω. Έδωσα δύο δολάρια για 10 δίσκους από έναν τύπο που τους πούλαγε έξω από το σπίτι του. Ανάμεσά τους ήταν και το πρώτο του Πρίσλεϊ» 



8. Bowel of Noise / 2006
Τζωρτζ 6, πλ. Κάννιγγος, 210 3846783

Ειδικεύεται: σε ακραίο metal, black, death, doom, grind, καθώς και στην ψυχεδελική σκηνή του ροκ και του occult rock και στα '70s 

Στα ράφια: σπάνιες κυκλοφορίες των Burzum, Mayhem, Katatonia, τα πρώτα των Rotting Christ, Coven, Deicide και όλα τα νέα ελληνικά, όπως οι Darkest Tooth και Aherusia. 

Ο ναός του ακραίου μέταλ στην Αθήνα. «Είμαστε οπαδοί της συγκεκριμένης σκηνής πάνω από 20 χρόνια και μέλη μιας από τις πρώτες black metal μπάντες της Ελλάδας που λεγόταν Medieval Demon. Όλο αυτό ξεκίνησε από την αγάπη μας για τη μουσική. Θελήσαμε να φτιάξουμε ένα δισκοπωλείο για να βρίσκουμε και να φέρνουμε σε όλη την Ελλάδα τις πιο σπάνιες και δυσεύρετες κυκλοφορίες στις καλύτερες τιμές της αγοράς» μας λέει ο Κώστας Καρράς. Στο μαγαζί υπάρχουν χιλιάδες CDs, βινύλια, μπλούζες, μενταγιόν και βιβλία. Το έχουν επισκεφτεί συγκροτήματα που έχουν αφήσει ιστορία στον χώρο, όπως οι Beherit, Black Witchery, Inquisition, και είναι διεθνώς γνωστοί για το εύρος των κυκλοφοριών που έχουν στο στοκ τους. 



9. Music Corner / 1968
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, 210 3304000

Ειδικεύεται: στα ελληνικά, λαϊκά, ρεμπέτικα, τζαζ 

Στα ράφια: Οτιδήποτε βγαίνει από ελληνική παραγωγή, είτε από εταιρεία είτε από πολιτιστικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα. Παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά, ελληνικές επανεκδόσεις βινυλίου.

Το κατάστημα στην Πανεπιστημίου υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, αλλά πριν είχε ανοίξει γύρω στο 1968, Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους γωνία. Είναι ίσως το πιο παλιό με ελληνικό ρεπερτόριο που έχει απομείνει στο κέντρο. Οι ιδρυτές του ήταν οι Χρήστος και Γιώργος Μπουρζίκος και το συνεχίζουν τα παιδιά τους. Είναι οικογενειακή επιχείρηση. Μας μιλάει ο Πέτρος Μπουρζίκος: «Στην κρίση προσπαθούμε να επιβιώσουμε με πολύ μεγάλη δυσκολία. Τελευταία δεν φεύγει τίποτα. Μόνο ελληνικά, κι αυτά ελάχιστα. Γενικά, είναι όλα πολύ πεσμένα. Είμαστε από τα είδη που τα έχει παρασύρει η κρίση, και λόγω εφημερίδων, περιοδικών και Ίντερνετ. Το CD έχει απαξιωθεί και το κοινό έχει περιοριστεί. Αυτό όμως που έχει αλλάξει είναι ότι αρχίζουν δειλά-δειλά να ηχογραφούν πάλι οι Έλληνες καλλιτέχνες σε βινύλιο. Επίσης, υπάρχει μια τάση προς το παρελθόν στο ρεπερτόριο, επειδή δεν υπάρχουν αξιόλογες νέες παραγωγές. Βλέπουμε να βγαίνουν κατάλογοι με τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει σε 45άρια. Για να επιβιώσουμε κάνουμε και ορισμένες δικές μας παραγωγές: τον καινούργιο δίσκο του Μουστακίδη και από παραδοσιακά, τον Ναπολέοντα Δάνο ή Ζώτο, που είναι κορυφή στον χώρο του». 



10. Junk / 2012
Μαυρομιχάλη 46-50, 210 3629424



Ειδικεύεται: σε ηλεκτρονικά, αβανγκάρντ, πειραματικά, «περίεργα» πράγματα

Στα ράφια: κασέτες της Νο Basement με Γιουγκοσλάβους μουσικούς, πολλά CDRs νέων καλλιτεχνών, συλλογές πανκ και διατάραξη κοινής ησυχίας 



Ένα από τα νεότερα δισκοπωλεία του κέντρου. Ως ιδέα ξεκίνησε από τα τέλη του 2011, αρχές του '12. Σε λίγο κλείνει τα 2 χρόνια. Ο Βασίλης και ο Δημήτρης δούλευαν σε δισκάδικα από παλιά. Έχει χομπίστικο χαρακτήρα. Γενικότερα, δουλεύουν με τίτλους που αρέσουν στους πελάτες. «Σίγουρα έχουν υπάρξει και καλύτερες μέρες, αλλά και χειρότερες. Το παλεύουμε όμως. Το μέλλον θα δείξει» λέει σκεπτικός ο Δημήτρης. Καμιά φορά διοργανώνουν και εκθέσεις στο πατάρι, όπως αυτήν του This is Past. 



11. Το Υπόγειο / 1989
Καπλανών 14, Κολωνάκι, 210 3616570







Ειδικεύεται: στην τζαζ, την κλασική και τη ροκ 

Στα ράφια: η πρώτη ελληνική έκδοση του «Rubber Soul» των Beatles, που είχε κυκλοφορήσει με άλλο εξώφυλλο, διάφορα σπάνια ελληνικά όπως ο «Θησέας» του Μαρκόπουλου, το πρώτο άλμπουμ των Socrates Drunk the Conium, το «Pop Festival '73». 







Το μαγαζί άνοιξε το 1989 από τον Πάνο Νικολόπουλο και τον Σωτήρη Πετροπουλάκη με άλλη έδρα και ονομασία. Είναι από τα πιο καλά κρυμμένα δισκοπωλεία του κέντρου. Οι ιδιοκτήτες του είχαν ξεκινήσει χομπίστικα, αλλά κατέληξαν σε αυτό από την υπερβολική αγάπη τους για τη μουσική. Μια αξιομνημόνευτη ιστορία ανάμεσα στις πολλές που έχουν να διηγηθούν είναι αυτή ενός μεγάλου συλλέκτη μουσικής σάουντρακ. Όταν η γυναίκα του τού έθεσε το δίλημμα «ή εγώ ή αυτοί (οι δίσκοι δηλαδή)», χώρισε! Θυμούνται, επίσης, από το προηγούμενο μαγαζί, «κάποια στιγμή που ήταν γεμάτο έρχεται ένας συμπαθέστατος τύπος και μας ρωτάει αν έχουμε κάτι σπάνιο, επειδή δεν έβλεπε τίποτα στα ράφια. Του βγάλαμε και τελικά μάθαμε ότι ήταν o LTJ Bukem». 



12. Τζίνα / 1973

Πανεπιστημίου 57, 210 3251271





Ειδικεύεται: Ανεξάρτητα labels, παραγωγές και εισαγωγές. Freestyle, trip-hop και nu-jazz, techno, house. 

Στα ράφια: Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη μαύρη μουσική κι έχουν κατ' αποκλειστικότητα τη low bap σκηνή. 





«Αρχικά, το είχαν οι γονείς μου και το συνέχισα από το 1990 και μετά» μας λέει ο ιδιοκτήτης του Παναγιώτης Κωτσίδης. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς είναι ότι στα εγκαίνια είχαν παρευρεθεί ο Ξυλούρης, ο Ξαρχάκος, ο Μαρκόπουλος και άλλα ισχυρά ονόματα του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού της εποχής. Η συνεργασία τους με τους Active Member ξεκίνησε το 2003. Τα τελευταία 5 χρόνια εκδίδουν και όλες τις κυκλοφορίες τους από το label Ιμάντα. Φέτος έχουν σχεδόν έτοιμο κι έναν καινούργιο χώρο στη Σαρρή 46 στου Ψυρρή, που θα λειτουργεί παράλληλα. «Διανύουμε τη δυσκολότερη περίοδο, όχι μόνο δισκογραφικά αλλά και ως χώρα, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, αν επιμείνουμε, όπως κάναμε τόσα χρόνια τώρα. Έχουμε καλό know-how». 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->