Η Βίβλος του ρεμπέτικου επανακυκλοφορεί... - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η Βίβλος του ρεμπέτικου επανακυκλοφορεί...

Στο πλαίσιο της επανακυκλοφορίας όλων των βιβλίων, ίσως, του σημαντικότερου λαογράφου των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας -κυρίως για τη στάση ζωής του και την αντισυμβατικότητα της οπτικής του- επανακυκλοφορεί και η έκδοση «Ρεμπέτικα τραγούδια». Ένα συγκλονιστικό βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου (1928-2003) που καταγράφει την ιστορία και τη ζωή του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα, με σπάνιο υλικό (φωτογραφίες, καταγραφή τραγουδιών κλπ) αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας του ίδιου. 



Βιβλίο από τα σημαντικότερα που έχουν γραφτεί για το είδος. Λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για τις μετέπειτα έρευνες και εργασίες στο χώρο του Ρεμπέτικου, το οποίο όπως και σήμερα έτσι και τότε είχε επανέλθει στη μόδα και γινόταν πολύ κουβέντα για αυτό. (Περίπου 4 χρόνια αργότερα είχε βγει και η ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου φωτίζοντας τότε από μία ακόμη οπτική το ρεμπέτικο τραγούδι.) 

Ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο από όσα είχε εκδώσει και είχε αμφισβητηθεί έντονα από άλλους μελετητές του είδους. Ακόμα και επικριτές του πάντως έχουν αναγνωρίσει την τεράστιας σημασίας συμβολή του στο χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού και την καταγραφή της ελληνικής μουσικής γενικότερα. Είχε κυκλοφορήσει το 1979 και δεν ήταν το μόνο βιβλίο του Πετρόπουλου με θέμα το ρεμπέτικο τραγούδι. Ακολούθησαν άλλα δύο: Ρεμπετολογία (1990) και Τα μικρά ρεμπέτικα (1990) 

Το «Ρεμπέτικα Τραγούδια» καθώς και όλα τα άλλα σημαντικότατα βιβλία του σπουδαίου λαογράφου θα κυκλοφορήσουν ξανά από τις εκδόσεις Νεφέλη στη σειρά Άπαντα Ηλία Πετρόπουλου.



Πηγή: www.musicpaper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->