Σοφία Αρβανίτη - Μουσική Πυξίδα

Τελευταία Νέα:

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Σοφία ΑρβανίτηΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Σοφία Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα (4 Μαΐου 1968), όπου και μεγάλωσε, και είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, αρχικά της ποπ και αργότερα και του λαϊκού ρεπερτορίου. Στο διάστημα 1985-2007, έχει συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές, όπως η Άννα Βίσση, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Νίκος Καρβέλας, αλλά και με συνθέτες, όπως ο Μιχάλης Ρακιντζής και ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος.


Τα νεότερα χρόνια (1978-1984) Το 1978 ξεκίνησε μαθήματα ορθοφωνίας και κλασικού χορού. Σε μια παράσταση το 1984, της έγινε επίσημη πρόταση να εμφανιστεί σε δημόσιο χώρο και να τραγουδήσει.

Η αρχή της καριέρας της (1985-1990)

Τα 80's και ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος

Ένα χρόνο μετά, δηλαδή το '85 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε μια μπουάτ στην Πλάκα. Αργότερα, ξεκίνησαν οι συνεργασίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες των 80's, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας. Ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, με πολλές επιτυχίες δικές του ("Lost in the night", "Τούρτα σοκολάτα", "Ζωή και κότα", "Λούκυ") και άλλων καλλιτεχνών (Αλέξια- "Τα κορίτσια ξενυχτάνε", "Σταλιά σταλιά", "Αγάπη καλοκαιρινή", Πωλίνα-"Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες", "Ροζ Μπικίνι", Μαντώ-"Αυτό το καλοκαίρι", "Fill me up", και πολλά άλλα), αποφάσισε να γράψει τα τραγούδια του πρώτου της δίσκου, "Τ' όνομά μου είναι Σοφία", με κυριότερη επιτυχία το τραγούδι "Σοκολατί". Μετά από αυτήν την επιτυχία, η Σοφία Αρβανίτη δεχόταν μεγαλύτερες προτάσεις από νυχτερινά κέντρα. Η πιο χαρακτηριστική της εμφάνιση ήταν στον "Διογένη" με τον Νίκο Καρβέλα, την Πωλίνα, την Αλέξια και τον Δάκη.


        

Η συνεργασία με τον Μιχάλη Ρακιντζή (1990-1992)

"Μη μου μιλάς για καλοκαίρια" (1990) Η Σοφία Αρβανίτη και ο Μιχάλης Ρακιντζής ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά ζευγάρια της δεκαετίας του ενενήντα, όπως ο Νίκος Καρβέλας με την Άννα Βίσση, τόσο στη μουσική σκηνή, όσο και στη ζωή. Το πρώτο αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν ο πλατινένιος δίσκος "Μη μου μιλάς για καλοκαίρια", που έκανε το ομώνυμο τραγούδι επιτυχία. Άλλα πετυχημένα τραγούδια από τον ίδιο δίσκο ήταν τα "Δεν μένει εδώ", "Σαν πρώτη φορά", "Έτσι κι αλλιώς", "Κάπου κάπου" και άλλα.

 

 

"Παράφορα" (1992)

 


Το επόμενο αποτέλεσμα της συνεργασίας Μιχάλης Ρακιντζής-Σοφία Αρβανίτη ήταν ο δίσκος "Παράφορα". Η Σοφία Αρβανίτη ήθελε να πειραματιστεί σε μια νέα μόδα, που γινόταν όλο και πιο δημοφιλής: το λαϊκό. Ο Μιχάλης Ρακιντζής ικανοποίησε την επιθυμία της στα τραγούδια "Φύγαμε" (ελαφρώς λαϊκή ενορχήστρωση)και "Αυτόφωρο" (με ανατολίτικα στοιχεία), πράγμα που όμως δεν έφερε την αναμενόμενη επιτυχία. Άξια αναφοράς είναι η συμμετοχή της Bonnie Tyler / Μπόνι Τάιλερ στο κομμάτι "Πεθαίνω στην ερημιά (The desert is in your heart)", ένα κομμάτι με ροκ και ανατολίτικα στοιχεία, που ήταν από τους παράγοντες που έκανε το δίσκο πλατινένιο. Ένας άλλος ήταν το κομμάτι "Μπλέχτηκα", για το οποίο γυρίστηκε βίντεο κλιπ με την Σοφία Αρβανίτη και τον Μιχάλης Ρακιντζής. Το βίντεο αυτό παίχτηκε στα κανάλια μόνο μια φορά. Μετά όμως ήρθε ο χωρισμός των δύο καλλιτεχνών και γυρίστηκε άλλο βίντεο, μόνο με τη Σοφία Αρβανίτη. Ο χωρισμός αυτός ήταν το τέλος της ελαφρής ποπ γα την Σοφία Αρβανίτη.

 

Μια τελευταία προσπάθεια (1994)

"Τα ντουέτα" του Κώστα Τουρνά (1994)

Η τελευταία απόπειρα της Σοφίας Αρβανίτη να επιστρέψει στην ελαφρά ποπ που θύμιζε 80's έγινε το 1994, όταν συμμετείχε στον δίσκο "Ντουέτα" του Κώστα Τουρνά. Στον δίσκο αυτό υπήρχαν δώδεκα τραγούδια από τη δισκογραφία του Κώστα Τουρνά, διασκευασμένα και με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών: Ελένη Δήμου ("Δεν μετανιώνω"), Χρήστο Δάντη ("Λεν'"), Καίτη Γαρμπή ("Στιγμές"), Σταμάτη Κραουνάκη ("Ο Αχιλλέας απ' το Κάιρο"), Σοφία Βόσσου ("Όπου φυσάει ο άνεμος"), Χάρη Κατσιμίχα ("Κυρίες και κύριοι"), Αλέξια ("Αν ο έρωτας ζει"), Βίκυ Κουλιανού ("Δύο σ' ένα"), Κώστα Χατζή ("Άνθρωπε αγάπα"), Σοφία Αρβανίτη ("Μην της το πεις"). Στα τραγούδια αυτά συμμετείχε και ο ίδιος ο Κώστας Τουρνάς.

 

Η αρχή της στροφής (1993)

"Ζωή σαν πορτοκάλι" (1993)

 

Συνεργάστηκε με τον Σπύρο Πάζιο, γνωστό από το δίσκο "Νερομπογιές" της Αλέξια (1992), που είχε να κάνει κι αυτός με πιο ελαφρά τραγούδια. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον Πάζιο ήταν ο καλοκαιρινός δίσκος της Αρβανίτη "Ζωή σαν πορτοκάλι", του 1993. Η μία επιτυχία του δίσκου ήταν το τραγούδι "Ζωή σαν πορτοκάλι", μια μπαλάντα και η άλλη ήταν "Το ξύλινο πάτωμα", ένα τραγούδι με περισσότερο λαϊκά στοιχεία. Στο δίσκο συμμετείχε και ο στενός της συνεργάτης και φίλος Γιώργος Πανταλός, που έκανε τη σύνθεση και την ενορχήστρωση του τραγουδιού "Ποιος ξέρει αύριο", σε στίχους της Σοφίας.

Η ολοκληρωτική μεταστροφή (1995-1999)

"Η αγάπη τα πάντα νικάει" (1995)

 

Μετά το 1994, η Σοφία Αρβανίτη έκανε ολοκληρωτική στροφή στην καριέρα της και συνεργάστηκε με τον λαϊκό συνθέτη Αλέκο Χρυσοβέργη, ο οποίος έγραψε τα περισσότερα κομμάτια του πέμπτου προσωπικού της δίσκου, "Η αγάπη τα πάντα νικάει", που κυκλοφόρησε το 1995. Ο δίσκος έβγαλε αρκετές επιτυχίες: "Η αγάπη τα πάντα νικάει" (Αλέκου Χρυσοβέργη), "Χτύπα" (Αλέκου Χρυσοβέργη), "Το άρωμα" (Γιάννη Δεληγιάννη). Ακόμη, στο δίσκο συμμετείχε στιχουργικά η Ειρήνη Χρυσοβέργη σε αρκετά κομμάτια. Ο μαέστρος της και στενός φίλος Γιώργος Πανταλός συμμετείχε σαν συνθέτης με το κομμάτι "Περιμένω", το οποίο θύμιζε περισσότερο την "παλιά" Σοφία Αρβανίτη, στα πιο pop ακούσματα. Ο Κωνσταντίνος Παντζής συνέθεσε το "Έστω μια νύχτα" (στίχοι Ναταλίας Γερμανού). Ο ίδιος έγραψε αργότερα τραγούδια για γνωστούς καλλιτέχνες (Αντώνης Ρέμος, Καίτη Γαρμπή, Νατάσα Θεοδωρίδου, Έλλη Κοκκίνου, κ.α.). Αυτό ήταν το πρώτο βήμα της Σοφίας Αρβανίτη στο λαϊκό ρεπερτόριο. Ήταν όμως αρκετό για να εμφανιστεί για πρώτη φορά σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο, με τον γνωστό λαϊκό τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη και την τότε άγνωστη Πέγκυ Ζήνα.

"Καινούρια μέρα" (1996)

 

Καινούρια μέρα ξημέρωσε στη Σοφία Αρβανίτη το 1996, όταν γνώρισε τον συνθέτη Γιώργο Μουκίδη, ο οποίος έγινε και σύντροφός της. Συνεργάστηκαν το 1996 στον έκτο προσωπικό της δίσκο, με τίτλο "Καινούρια μέρα", που περιείχε έντεκα λαϊκά τραγούδια. Στο δίσκο συμμετείχε συνθετικά ο Κωνσταντίνος Παντζής, που έγραψε κι άλλη επιτυχία ("Δως μου ένα φιλί") και ο Γιώργος Αλκαίος στο κομμάτι "Άλλα μάτια". Τρεις άλλες επιτυχίες έγραψε και ο Γιώργος Μουκίδης, το "Όποιος δεν είδε", "Τίποτα" και το ομώνυμο κομμάτι, "Καινούρια μέρα". Η ίδια η Αρβανίτη έγραψε το κομμάτι "Όλα είσαι εσύ".

"Στον αέρα" (1997)

 

Επιτυχημένη θεωρείται και η συνεργασία της Σοφίας Αρβανίτη με την Σοφία Βόσσου και την στιχουργό Εύη Δρούτσα. Η συνεργασία μαζί τους έγινε στον δίσκο της Αρβανίτη "Στον αέρα", που κυκλοφόρησε το 1997. Η Σοφία Αρβανίτη στον δίσκο αυτό συνεχίζει στο λαϊκό ύφος του Κωνσταντίνου Παντζή, αλλά αυτή τη φορά το συνδυάζει με την ποπ μουσική της Σοφίας Βόσσου. Συγκεκριμένα, το κομμάτι "Κόκκινη κόλαση", σε στίχους Εύης Δρούτσα, βρίσκεται στα τοπ τεν. Την ίδια επιτυχία γνώρισαν και τα κομμάτια "Όχι" και το ομώνυμο "Στον αέρα", σε μουσική Σοφίας Βόσσου και στίχους Εύης Δρούτσα, η οποία στη δεκαετία του ενενήντα είχε χαρίσει επιτυχίες σε πολλούς καλλιτέχνες (Μαντώ, Γιάννη Πάριο, Κωνσταντίνα).

"Κόκκινη κλωστή" (1998)

 

Η "Κόκκινη κλωστή" της Σοφίας Αρβανίτη είναι ένας δίσκος που περιέχει ακούσματα ελαφρολαϊκά ή και λαϊκά. Την μουσική και τους στίχους υπογράφει ο Ανδρέας Μπονάτσος, ενώ σε λίγα τραγούδια, οι στίχοι είναι του Σπύρου Γκέκα. Αρκετά τραγούδια ακούστηκαν, τα περισσότερα λαϊκά. "Κόκκινη κλωστή", "Μην ανάβεις το τσιγάρο" (με δημοτικά στοιχεία), "Δεν το συζητώ" (ντουέτο με τον Γιώργο Μουκίδη, με τον οποίο είχε χωρίσει η Αρβανίτη), ήταν οι κύριες επιτυχίες του δίσκου αυτού. Άλλες είναι: "Σου μιλάω ελληνικά", "Όλα τα είδα", "Όσο σ' αγάπησα", κ.α.

Η νέα χιλιετία (2000 - 2008)

"Καλοκαίρι και χειμώνα μου" (2000)

 

Το Cd single "Καλοκαίρι και χειμώνα μου" κυκλοφόρησε στις αρχές του 2000 και περιείχε τέσσερα κομμάτια, σε μουσική και στίχους του Ανδρέα Μπονάτσου. Τα δύο που ξεχώρισαν ήταν το ομώνυμο ποπ κομμάτι και το "Τώρα νιώθω πόσο μ' αγαπάς (Το νιώθω)", ένα λαϊκό κομμάτι.

"Συμπτωματικά" (2000)

 

Το καλοκαίρι του 2000,κυκλοφόρησε ο δίσκος "Σοφία Αρβανίτη (δισκογραφία)|Συμπτωματικά]]", με τη συνεργασία πολλών συνθετών, ανάμεσα στους οποίους, για μία ακόμη φορά, ήταν ο Μιχάλης Ρακιντζής. Τα τραγούδια "Καλοκαίρι και χειμώνα μου" του Αντρέα Μπονάτσου και "Όλα σου τα δίνω" και "Με εξουσιάζεις" του Αντώνη Σκόκου έγιναν μεγάλες επιτυχίες του καλοκαιριού. Ακόμη, ο τίτλος του τραγουδιού "Λέω να πάω μέχρι τα αστέρια" προοριζόταν ως τίτλος της διασκευής παραδοσιακού ινδικού τραγουδιού, που θα γινόταν ντουέτο με τον Μιχάλη Ρακιντζή, αλλά τελικά η ιδέα ναυάγησε, παρ' όλο που το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί. Kαθώς επίσης το ίδιο έγινε και με το τραγούδι "Εμείς οι δύο" ντουέτο με το Μιχάλη Ρακιντζή παρ' όλο που και αυτό το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί) To 2001, η Σοφία Αρβανίτη πηγαίνει για περιοδεία στην Αμερική με τον Βασίλη Καρρά όπου έτυχε θετικής υποδοχής από την ομογένεια.

"Δύναμη" (2002)

 

Το Δύναμη είναι το τρίτο κατά χρονολογική σειρά Cd-single της Σοφίας Αρβανίτη και αποτελεί το τελευταίο της δισκογραφικό δείγμα από το 2002 μέχρι σήμερα.
Το σινγκλ αυτό κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2002 και περιείχε πέντε κομμάτια: 1ον, το κομμάτι Να μην φύγεις ποτέ του Μιχάλη Ρακιντζή που έγινε χιτ της εποχής, 2ον, το κομμάτι Δεν βρίσκω τη δύναμη του ίδιου συνθέτη, που έγινε το σήμα του σινγκλ, 3ον, το κομμάτι Έναν άντρα αγαπάω του Ελληνοαμερικάνου Morin Marc, που έγινε ραδιοφωνική επιτυχία έναν χρόνο μετά(!), 4ον, το κομμάτι Cabrio των Θανάση Βήχου και Δανάη Βαλιάνου, που πέρασε απαρατήρητο, και 5ον, το θρυλικό Μη μου μιλάς για καλοκαίρια σε διασκευή των Positive energy και έγινε για άλλη μια φορά επιτυχία.

2003 - 2009

Από το 2003 ως το 2007, η Σοφία Αρβανίτη δεν έχει δώσει δείγματα δισκογραφικής δουλειάς. Μετά την απρόσμενη και καθυστερημένη επιτυχία του "Έναν άντρα αγαπάω" το 2003, αποσύρθηκε από τα δισκοραφικά δρώμενα και έκτοτε εμφανίζεται σε μικρές μουσικές σκηνές, όπως το Πέτρινο Θέατρο (2006). Η δυναμική της επιστροφή στα μουσικά δρώμενα έγινε τον Ιανουάριο του 2007, όταν ντύνει μουσικά τη βραδιά Κυπριακής γιορτής. Η επιστροφή της είναι πλέον γεγονός τον Νοέμβριο, όταν εμφανίζεται στο "Athens on the rocks" με τον Πασχάλη Αρβανιτίδη και την Μαντώ. Το καλοκαίρι του 2008 επιστρέφει με ένα ντουέτο έκπληξη με τον Κωνσταντίνο Παππα στο τραγούδι "Μπόρα".

"Athens on the Rocks"

Το "Athens on the rocks" (Πρώην "13 Φεγγάρια") είναι νυχτερινό κέντρο της Αθήνας, όπου από 7/11/2007 εμφανίζονται σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα οι : Πασχάλης Αρβανιτίδης, Μαντώ, Σοφία Αρβανίτη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η κόρη του Πασχάλη, Ζίνα Αρβανιτίδη, και ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιώργος Παπαδόπουλος. Ακόμη, το πρόγραμμα συμπληρώνουν αξέχαστα ελληνικά τραγούδια, όπως "Τα κορίτσια ξενυχτάνε" της Αλέξιας και το "Τσικαμπούμ" του Γιάννη Κούτρα και του Γιάννη Γιοκαρίνη.

        

Η Νέα Εποχή (2009 - )

 

Από τις αρχές του 2010, παρουσιάζει δίωρη εκπομπή στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό e-Rock.gr. Το άλμπουμ "Χωρίς Retouche", κυκλοφόρησε στα μέσα του Αυγούστου 2009. Περιέχει 12 τραγούδια που 5 από αυτά, υπογράφει ο Ανδρέας Λάμπρου. Το πρώτο τραγούδι ονομάζεται "Παίξε Μουσική Δυνατά", σε μουσική και στίχους του Γιάννη Μιχαήλ, με τη συμμετοχή της Μαντούς στα φωνητικά. Περιέχει ένα ντουέτο με τον σύζυγό της, Νάσο Νικολαΐδη, με τίτλο "Κλείνω τα μάτια". Έχει εμφανιστεί με την Ερασμία Μάνου και τους Rocky Roads.

 

Δισκογραφία

Προσωπικά άλμπουμ

  • Τ' όνομά μου είναι Σοφία (1989) (album)
  • Ζωή σαν πορτοκάλι (1993) (album)
  • Η αγάπη τα πάντα νικάει (1995)(album)
  • Καινούρια μέρα (1996) (album)
  • Στον αέρα (1994) (album)
  • Κόκκινη κλωστή (1998) (album)
  • Συμπτωματικά ft Μιχάλης Ρακιντζής (2000) (ο Μιχάλης Ρακιντζής συνέθεσε 2 τραγούδια του album: "Σε πάω όπως είσαι" & "Συμπτωματικά", συμμετέχει ο ίδιος και στο τραγούδι.(Ακόμη, ο τίτλος του τραγουδιού "Λέω να πάω μέχρι τα αστέρια" προοριζόταν ως τίτλος της διασκευής παραδοσιακού ινδικού τραγουδιού, που θα γινόταν ντουέτο με τον Μιχάλη Ρακιντζή, αλλά τελικά η ιδέα ναυάγησε, παρ' όλο που το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί.Kαθώς επίσης το ίδιο έγινε και με το τραγούδι "Εμείς οι δύο" ντουέτο με το Μιχάλη Ρακιντζή παρ' όλο που και αυτό το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί) (album)

Cd-singles

  • "Καλοκαίρι και χειμώνα μου" (2000)
  • "Μπόρα (DJ Nycos Official Remix)" (2008)

Συμμετοχές

Πηγή στοιχείων:wikipedia.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

2Η ΦΩΤΟ
-->